Hlavní obsah

Ústavní soud: Člověk nemusí dávat důkazy proti sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soud, policie či státní zástupci nemohou požadovat důkazy, jež by mohly jejich předkladatele vystavit trestnímu stíhání. Upozornil na to včera Ústavní soud (ÚS), když vyhověl stížnosti Ingeborg Barákové na rozhodnutí policie Prahy 3 a tamního státního zastupitelství.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

Oba verdikty ústavní soudci zrušili s tím, že byly v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Barákovou policie vinila z toho, že jako jednatelka obchodní společnosti neuhradila pět z několika faktur za advokáta.

Policejní vyšetřovatelé po ženě požadovali, aby jim pro jejich vyšetřování odevzadla dokumenty, které měly jejich hypotézu potvrdit. Ingeborg Baráková to odmítla. Za to jí byla nakonec uložena pokuta 10 000 korun.

Policie a později státní zastupitelství tím ale porušily její právo neobviňovat sama sebe, upozornil ÚS. Policie měla dostatek prostředků vymoci listiny jinak, upozornil soudce Jiří Nykodým. Podle něj jde o obdobné právo, jako když obviněný může odmítnout výpověď, která by mu později přitížila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám