Hlavní obsah

Úřad nepotrestal řidiče formule z dálnice D4. Identifikaci znemožnila helma

– Příbram
Novinky, ok, kub

Správní orgán zastavil řízení s 45letým mužem, který byl v podezření, že loni na dálnici D4 na Příbramsku řídil technicky nezpůsobilou formuli. Podle vyjádření úředníků se nepodařilo policii prokázat, že monopost řídil právě tento muž. Šofér měl totiž helmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Po dálnici D4 se proháněla formuleVideo: Policie ČR

 
Článek

O rozhodnutí správního orgánu informovala v úterý společnost Právní ochrana řidičů, která šoféra formule zastupovala a zároveň zveřejnila plné odůvodnění úředníků.

Správní orgán konstatoval, že policie měla k dispozici několik videozáznamů jízdy formule po dálnici. Zjistila, kde formule parkuje a že s ní bylo nějakým způsobem manipulováno. Na konkrétního podezřelého policii navedl oznamovatel. Uvedený řidič se však k přestupku odmítl vyjádřit.

Policie vypátrala muže, který měl řídit formuli na dálnici D4

Krimi

Formule měla navíc převozní značku, proto policisté oslovili také firmu, která ji vydala. Ta ovšem uvedla, že došlo ke ztrátě evidenční knihy, kde byla napsána osoba, jež si značku převzala. Policisté následně případ předali úředníkům s tím, že podle nich řídil auto 45letý muž.

Znalecký posudek

Podezřelý se úřadu k přestupku vyjádřil s tím, že on jej nespáchal. Upozornil na absenci důkazů a spornou právní kvalifikaci, protože auto nebylo zastaveno a nebyla provedena technická prohlídka.

Správní orgán následně zadal antropologický posudek kriminalistickému ústavu, protože neměl způsob, jak zjistit, zda opravdu řídil 45letý muž.

„Ze znaleckého posudku vyplynulo, že podklady k přestupku jsou velmi nízké kvality, a není tedy možné spolehlivě hodnotit a porovnávat antropologické znaky nezbytné k identifikaci konkrétní osoby,“ napsal úřad v rozhodnutí s tím, že identifikaci ztížila helma.

Po dálnici D4 se proháněla formule, policie hledá řidiče i svědky

Krimi

Úředníci proto rozhodli, že není prokázáno, že řídil právě 45letý muž. Úřad navíc uvedl, že neposuzoval technický stav auta, jelikož by to bylo neekonomické vzhledem k tomu, že není znám řidič ani provozovatel.

„Klientovi nebylo prokázáno, že by předmětné vozidlo řídil, a jeho označení policií lze spíše přisuzovat jeho místní znalosti, jelikož daná osoba je v okolí známá kladným vztahem ke sportovním vozidlům a zároveň se jedná i o bývalého policistu. Pokud si tedy vše dáme v závěru dohromady, tak policie v tomto případu vynaložila velké úsilí, ale o nějaké hospodárnosti se již asi hovořit nedá,“ napsala v reakci na rozhodnutí Právní ochrana řidičů.

Řidiči původně hrozila ve správním řízení pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám