Hlavní obsah

Uprchlý vrah Roztočil dopaden v Německu

PRAHA

V německém Stuttgartu byl v sobotu dopaden vrah Rostislav Roztočil, který uprchl z borské věznice. Informaci potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová. Osmapadesátiletý Roztočil byl na útěku pátým dnem. Devětadvacetiletý Roman Čabrada stále policii uniká.

Článek

Kosinová uvedla, že německá policie zadržela Roztočila v 18:30 na základě informací ÚOOZ a pátrací skupiny policejního prezidia. Na případu spolupracovaly plzeňské policejní ředitelství a útvar rychlého nasazení. "Měli jsme zmapovanou jeho trasu, byl pod kontrolou," řekla. Při pátrání byly podle Kosinové využity odposlechy.

Po vrahovi Romanu Čabradovi, s nímž Roztočil z vězení uprchl, policie nadále pátrá, dodala mluvčí.

Odsouzení vrazi uprchli z plzeňské věznice ukryti v bedně v nákladním voze. Západočeská policie v sobotu definitivně potvrdila informaci Práva, že směřovali z Plzně do Německa. I když byl plán útěku velmi pečlivě připraven, nastala neočekávaná změna a náklad byl vyložen v meziskladu. Poté muži podle policie zřejmě zpanikařili a vylezli z bedny ven. [celá zpráva]

Ještě v sobotu odpoledne Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun tvrdil, že Roztočil se v Německu v pondělí sám přihlásí německým úřadům.

"V pondělí se přihlásí na státním zastupitelství v Německu," řekl v sobotu Zdeněk Jemelík ze spolku Šalamoun rádiu Impuls. Podle Jemelíka Roztočila již nedoprovázel Roman Čabrada, který s ním z plzeňské věznice v úterý uprchl.

Sestra požádala Klause o milost

Stránka http://www.spoleksalamoun.cz/ uvedla, že Roztočil v sobotu napsal žádost o pokračování jednání o obnově případu bez přítomnosti své osoby. Visí tam údajná kopie ručně psané žádosti z německého Beitigheimu. Podle spolku Šalamoun Roztočilova sestra požádala o milost pro svého bratra prezidenta Václava Klause.

Jemelík uvedl, že Roztočil uprchl na protest proti postupu úřadů. Nesouhlasí totiž s rozsudkem československého soudu v roce 1985 za vraždu. Roztočilova sestra tvrdí, že má důkazy o nevině svého bratra, který požaduje obnovení procesu a možnost svobodně u něj svědčit.

Jednání o obnově procesu bylo u Krajského soudu v Praze plánováno na 1. prosince. Roztočil také ve své kauze podal stížnost pro porušení zákona.

Chronologie událostí kolem útěku

  • 8. listopadu - Z plzeňské věznice Bory utekli vězni Rostislav Roztočil a Roman Čabrada, oba odsouzení za vraždu. Uprchli ukryti v bedně v nákladním voze.
  • Ředitel Vězeňské služby Luděk Kula odvolal ředitele plzeňské věznice Bory Jaroslava Zemana; potrestáni mají být i další zaměstnanci věznice, jeden dozorce je postaven mimo službu.
  • Ministr dopravy Milan Šimonovský řekl, že za útěk trestanců nepřímo zodpovídá i ministr spravedlnosti Pavel Němec. Němec to označil za úlet, který lze omluvit jen nedostatkem informací.
  • 9. listopadu - Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun se ozvala z Německa Roztočilova sestra, která oznámila, že je její bratr mimo území ČR a že ji kontaktoval.
  • Ministr spravedlnosti Němec oznámil, že kvůli útěku předčasně ukončí svou dovolenou v zahraničí.
  • Policie požádala příslušné soudy o vydání mezinárodního zatykače a evropského zatýkacího rozkazu na uprchlé vězně.
  • 10. listopadu - Vedení věznice oznámilo, že dozorci jsou mimo podezření, že pomáhali při útěku trestanců.
  • Stovka policistů bez úspěchu pátrala po uprchlících v rozsáhlé chatové oblasti mezi Pomezím nad Ohří a Bučinou.
  • 11. listopadu - Kriminalisté zveřejnili, že Čabrada byl při útěku ozbrojen sekáčkem na maso a může mít i střelnou zbraň.
  • 12. listopadu - Policie potvrdila, že uprchlí vězni směřovali do Německa.
  • Spolek Šalamoun oznámil, že Roztočil je v Německu a v pondělí se sám přihlásí tamním úřadům.
  • Německá policie zadržela Roztočila.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám