Hlavní obsah

Uprchlý policista Babyka prý nechtěl zabít ženu, ale sebe. Vařil si k tomu lektvary

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Okresní soud Plzeň-sever uvalil v pátek vazbu na policistu Miloše Babyku, který týden prchal poté, co na plzeňském sídlišti ubodal svou manželku. Inspekce bezpečnostních sborů ho dopadla ve středu večer. O činu v pátek Babyka poprvé promluvil, u soudu vypovídal, předložil svou verzi. Vraždu dle svých slov neplánoval, byl to prý on sám, kdo si chtěl sáhnout na život.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Detektivové GIBS odvádějí zadrženého muže.

Článek

"Motiv nenaznačil, vyjadřoval se k tomu velice stručně, nic bližšího neřekl. Nevyjádřil lítost, pouze tam deklaroval velmi blízký vztah k dceři," uvedla soudkyně Marcela Dortová, jež o vazbě rozhodovala. Muž si údajně v době před vraždou vařil i "nějaké lektvary", které by mu pomohly k sebevraždě.

Zatčení se bránil

Babyka se ukrýval v lese v Zábělé u Plzně a zatčení se bránil. Po pěti hodinách výslechu si už ve středu vyslechl obvinění z vraždy manželky, kterou měl minulý týden v plzeňském sídlišti Lochotín zabít nožem.

„Ve středu se nám podařilo zjistit přibližnou lokalitu možného úkrytu hledaného muže. Krátce nato naši specialisté vystopovali přesné místo, kde jsme provedli taktická opatření a podezřelého zadrželi v okamžiku, kdy se vracel do úkrytu na jízdním kole,“ popsala zákrok mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Podle ní byl Babyka zjevně překvapen. „Kladl značný aktivní odpor a nechtěl se vzdát. Při prohlídce jsme u něho našli nůž,“ uvedla.

Podle informací Práva odmítl Babyka vypovídat. Z budovy inspekce se dostal v půl druhé v noci, kdy s ním eskorta odjela na lékařské vyšetření do fakultní nemocnice, kde strávil zbytek noci.

Foto: Policie ČR

Babyka měl na sobě džíny a mikinu s kapucí. Oblečení bylo špinavé, což svědčí o tom, že se na útěku musel skrývat venku mimo civilizaci.

Žena zemřela v nemocnici

Pobodanou manželku našli sousedé zraněnou před jejím bytem a zavolali záchranku. V nemocnici žena poraněním podlehla. Policisté tehdy před hledaným policistou varovali veřejnost. „Může být ozbrojen a i nadále je schopen násilného jednání,“ upozornila Sandorová.

Inspekce se o policistu zajímala již před tragédií kvůli domácímu násilí. Dokonce ho před třemi týdny měla v cele poté, co zbil manželku. Ta ale později obvinění stáhla a odmítla vypovídat. Podle zdroje z okruhu rodiny mu prý chtěla dát ještě šanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám