Hlavní obsah

Uprchlého Krejčíře chce obžalovat policie s dalšími deseti lidmi

Právo, har

Protikorupční policie v minulých dnech navrhla obžalovat uprchlého Radovana Krejčíře a s ním i dalších deset lidí. Z čeho přesně skupinu policisté podezírají, není zatím, alespoň podle informací z oficiálních míst, zcela jasné.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

„Vyšetřovací spis má více než 15 tisíc stran bez příloh,“ řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej a bez dalších podrobností dodal, že vyšetřování trvalo osm let.

Mlčí i pražské vrchní státní zastupitelství, které bude o návrhu rozhodovat. Mluvčí žalobců Irena Válová pouze potvrdila, že státní zastupitelství spis obdrželo.

Žalobkyni Petru Pavlánovou, která případ dozoruje, se Právu zastihnout nepodařilo.

Chtěli miliardy od Čepra?

Podle informací Práva policisté skupinu v čele s Krejčířem podezírají především z pokusů o miliardové podvody. Obětí jednoho z nich se měla stát před lety společnost Čepro. Krejčíř a spol. tehdy údajně vytvořili fiktivní pohledávku za zhruba 2,6 miliardy korun.

Tu pak u soudu uplatnila firma Venturon Investment. O dalších téměř 350 miliónů korun se tehdy podle advokáta Jaromíra Císaře, který Čepro zastupuje, přihlásila společnost M Port. Čepro nároky neuznává a označuje je za vykonstruované.

„Jelikož šlo o fiktivní pohledávky, kterým by se Čepro za normálních okolností jednoduše ubránilo, museli nějakým způsobem zamezit, aby se Čepro vůbec dozvědělo, že tady běží nějaké soudní řízení. Dostali na svou stranu osobu z podatelny Čepra, ta soudní obsílky zatajovala a vydávala je právě této organizované skupině. Intrika byla v případech obou pohledávek," popsal Císař.

Vzhledem k tomu, že Čepro o řízení nevědělo, a tak se ani nebránilo, soud žalobě vyhověl. Došlo to až tak daleko, že počátkem listopadu 2004 dokonce nařídil na státní společnost exekuci.

Čepru se nakonec podařilo hrozbu odvrátit a povinnost platit miliardové pohledávky zrušil po letech Ústavní soud.

Podvod s falešnými bankovkami

Kauza, v níž nyní policie navrhla obžalobu, se podle informací Práva týká i údajného pokusu o podvodné vylákání dalších miliard od státu.

Na počátku byl v tomto případě podle dostupných informací celní a daňový dluh ve výši 2,8 miliardy korun, jehož zaplacení požadovali po společnosti Tukový průmysl celníci. Ostatně vedle Krejčíře by měl být dalším obviněným v kauze Martin Pechan, někdejší obchodní ředitel Čepra a jednatel Tukového průmyslu.

„Vytvořili padělané peníze v cizí měně, byla to opravdu velká suma. Šlo o zhruba dvojnásobek toho, co uplatňoval Venturon. Chtěli zinscenovat to, že státní úředník tyto finanční prostředky fingovaně zabaví, sepíše se o tom protokol, a následně se peníze ztratí," řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Protože by ale měla skupina v ruce potvrzení, že finance již zabavil celník, vymáhala by je po státu. Krejčíř byl v této souvislosti podezřelý i z toho, že se tehdy plánoval nepohodlného celníka zbavit a připravoval jeho vraždu.

Kontroverzní podnikatel vždy obvinění z těchto skutků odmítal. Z Česka uprchl v roce 2005 a nyní se nachází v Jihoafrické republice. Podobně jako v ČR je i tam podezřelý z několika zločinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud znovu projedná vydání Krejčíře do ČR

Jihoafrická justice má znovu projednat žádost České republiky o vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Uvedla to Česká televize. Soud v Johannesburgu...

Výběr článků

Načítám