Hlavní obsah

Upálený se pokoušel vzít si život opakovaně. Tentokrát to vyšlo

Novinky, Jiří Jíra, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÁ CHYŠKA

Zřejmě osobní a zdravotní problémy stály za dobrovolnou smrtí dvaačtyřicetiletého Pavla Janíčka, který se v úterý několik minut po půlnoci upálil na návsi ve Velké Chyšce u Pacova na Pelhřimovsku. Muž se polil technickým benzínem z připravené litrové plechovky a zapálil se zapalovačem.

Foto: Jana Digrinová

Setkání s andělem vás nadchne. V sobotu 2. července od 16.20 hodin.

Článek

Družka, která nešťastníka doprovázela, se snažila oheň uhasit, ale Janíčka už nezachránili ani muži, kteří přispěchali z nedalekého hostince.

"Při příjezdu na místo tragédie už nebyla šance na jeho záchranu. Především popáleniny hlavy a horních končetin byly tak vážné, že neměl šanci na přežití," řekla Právu lékařka Bohdana Nesvačilová, která na místo vyjela s pacovskou záchrannou službou.

Vzápětí dorazili z Pacova do Velké Chyšky také hasiči, ale ti mohli už jen zajistit místo neštěstí pro potřeby dalšího šetření události.

"Muž se polil technickým benzínem a následně se zapálil. Již v minulosti se několikrát pokoušel o sebevraždu, byl léčen na psychiatrii. Byl rozvedený, bez pracovního poměru a jako důvod měl být údajný nástup výkonu trestu," konstatovala pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková.

Policie nadále na objasnění tragédie pracuje. Dopis na rozloučenou nalezen nebyl a podle všeho ani neexistuje.

Upálil se přímo na návsi

Janíček se svou družkou Vladimírou Vlachovou přišel do hostince asi půl hodiny před půlnocí. "Oba byli střízliví. Pochvalovali si, že mám ještě otevřeno, dali si dvě piva a v klidu odešli. Nic nenasvědčovalo tomu, že na návsi dojde za několik minut k tragédii," líčil dění velkochyšecký hostinský Jiří Kroužek.

V té době byli v hospodě už pouze dva další návštěvníci. Posledním, s kým se sebevrah setkal, byl Josef Pikal, který zamířil na půlnoc do autobusové čekárny naproti dceři.

"Kolem půlnoci vyšli z hospody dva lidé a namířili si to k čekárně. Poznal jsem Janíčka, který stál chvíli se svou družkou vedle v telefonní budce, pak se vrátil a mě vyzval, abych čekárnu opustil. Šel jsem tedy směrem k hospodě a když jsem byl na třetím schodě, tak zazněla rána, nebo spíš takové plesknutí, a objevil se záblesk," popsal rozhodující okamžiky Pikal.

Snaha o záchranu byla marná

Když spolu s Kroužkem dorazili na náves, ležel už Janíček uprostřed silnice a nejevil známky života. "Okamžitě jsem se snažila oheň uhasit, ale vaťák se na něm vzňal. Neměla jsme šanci," pokusila se doplnit obraz událostí Vlachová.

Nikdo ze svědků, dokonce ani Vlachová, si nevšiml, že by Janíček manipuloval s nádobou s hořlavinou. "Když jsem opouštěl čekárnu, tak kouřil," vzpomenul si Pikal.

Za smrtí dvaačtyřicetiletého muže byly osobní a možná i zdravotní problémy. Podle jeho družky mluvil o sebevraždě celý rok, co se znali. Janíček delší dobu nikde nepracoval, měl problémy se zákony, hrozilo mu vězení. "Byl nemocný, astmatik, bylo toho na něj moc," uvedla Vlachová.

Rozvedený Janíček ale neplatil na své dvě děti a měl na svědomí i další prohřešky, za něž si mohl zjevně sám. Za porušování domovní svobody byl odsouzen nejprve ke sto padesáti hodinám obecně prospěšných prací a vězení mu hrozilo, teprve když pracovní trest nenastoupil. Z minulosti měl podmínku a teď měl jít "sedět" na pouhých pětasedmdesát dní.

O sebevraždu se pokoušel už několikrát

Podle lékaře Jaroslava Tomise, který znal Janíčka jako pacienta snad osmnáct let, šlo v minulosti z jeho strany opakovaně o demonstrativní pokusy o sebevraždu. "Všechno to byly demonstračky. Vynucoval si pozornost zdravotnických institucí. Často chtěl jen léky, jako pacient příliš při léčení ale nespolupracoval," uvedl Tomis.

Janíček před dvěma lety vylezl na věž kostela ve Velké Chyšce a vyhrožoval skokem, v blízkosti zdravotního střediska v Pacově se pokusil podřezat si žíly, poblíž chaty u nedalekého Černého rybníka se pokusil o oběšení. "Někdy jenom vykřikoval, že si něco udělá, když nedostane pivo," doplnil hostinský Kroužek.

Série upálení

Za posledních pět týdnů jde již o šestý pokus o sebeupálení. Kromě dvou studentů šlo o osoby, které již předtím vyhledaly psychiatrickou pomoc.

6. března se v Praze na Václavském náměstí před budovou Národního muzea upálil 19letý Zdeněk Adamec z Humpolce. [celá zpráva]

O pět dnů později se hořlavinou polil a zapálil duševně nemocný jednadvacetiletý muž z Poličky na Svitavsku. Utrpěl popáleniny na 36 procentech těla. [celá zpráva]

19. března našla jedna z návštěvnic Ústředního hřbitova v Brně ohořelé tělo padesátileté ženy, vedle níž ležel kanystr se zbytkem benzínu. Žena byla pacientkou psychiatrické léčebny. [celá zpráva]

Druhý dubnový den se v Plzni polil ředidlem jednadvacetiletý vysokoškolák a zapálil se. V dopise uvedl, že ho k činu dohnala nespokojenost se stavem společnosti. [celá zpráva]

Ve stejný den se v Praze pokusil upálit 32letý muž z Opavy, který byl pacientem psychiatrické léčebny. [celá zpráva]

Muž stále leží na jednotce intenzivní péče Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jeho stav je na hranici mezi životem a smrtí.

"Nebezpečné popáleniny, které utrpěl na 85 procentech povrchu těla, se výrazně projevily na jeho zdravotním stavu. Stále ho udržujeme v umělém bezvědomí a je připojen na ventilátor. Situace se dnes nijak nezhoršila, ale ani nezlepšila. Víc by měla ukázat budoucnost," řekl v pondělí odpoledne Právu přednosta a primář kliniky Ludomír Brož.

Související témata:

Související články

Klaus vyzval mladé lidi, aby se neupalovali

V České republice vládne demokracie a zejména mladí lidé se nemusejí upalovat proto, aby vyjádřili svůj názor. V otevřeném dopise to ve středu uvedl prezident...

Muž, který se chtěl upálit, bojuje o život

V kritickém stavu zůstává dvaatřicetiletý Radek G. z Opavy, který se v úterý před půlnocí pokusil upálit poblíž čerpací stanice v Praze 9, Chlumecké ulici....

Výběr článků

Načítám