Hlavní obsah

Klaus vyzval mladé lidi, aby se neupalovali

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PLZEŇ

V České republice vládne demokracie a zejména mladí lidé se nemusejí upalovat proto, aby vyjádřili svůj názor. V otevřeném dopise to ve středu uvedl prezident Václav Klaus. "Všechny tyto zoufalé činy mají, zdá se, leccos společného," poznamenal k sérii tragických sebevražed.

Foto: Petr Hejna

mladý hippie

Článek

"Jako rodič a prarodič velmi dobře vím, jak důležité je pěstovat blízké rodinné vztahy," uvedl s tím, že zprávy o upálení mladých lidí se ho hluboce dotkly. "

Jde většinou o mladé lidi a podobné jsou podle prezidenta i důvody, které je ženou k demonstrativní sebevraždě. "Jde o osobní problémy, o nespokojenost se světem, o snahu demonstrativně vyjádřit svůj postoj a možná také o mladickou revoltu," podotkl Klaus. Připouští, že svět je složitý a život v něm často bolestný a člověku se pak může zdát, že již na vše nestačí. "Chápu, že k mládí určitý radikalismus patří, ale tento jeho projev pokládám ... za naprosto nešťastný, nepatřičný a hlavně nepotřebný," uvedl v dopise.

"Žijeme v paradoxním světě. Na některých místech planety dnes násilně umírají lidé, kteří by tolik chtěli žít. Na jiném místě, které naštěstí žádnou katastrofou postiženo není, si několik lidí svévolně sáhne na život. Nechci ani filozofovat, ani mentorovat. Spíše se snažme spolu více hovořit, dívat se kolem sebe, vnímat bližní a jejich problémy pozorněji než kdy jindy," uvedl Klaus.

V listu prezident rovněž apeluje na všechny, aby se svým zdravím a životem nakládali vážněji a odpovědněji. "Nezvládnutí určité životní etapy, jejímž řešením-neřešením se nakonec stane dobrovolný a navíc demonstrativní odchod z tohoto světa, je v každém případě selháním. Nedělejte to, prosím. Poškodíte tím mnoho dalších lidí," dodal.

Zapálil se u benzínky

Jen několik minut před upálením plzeňského vysokoškoláka ze sebe udělal živoucí pochodeň 32letý muž v Praze 9. U benzínové stanice v Chlumecké ulici si koupil pětilitrový kanystr benzínu, kterým se u nedaleké tratě před půlnocí polil a podpálil. Na rozdíl od sebevraha v Plzni přežil a byl s popáleninami na 85 procentech těla převezen do nemocnice.

Policisté zatím neznají motiv jeho činu. "Jeho zdravotní stav neumožňuje, abychom s ním navázali nějaký bližší kontakt. Zatím předpokládáme, že se pravděpodobně upálil sám," řekla mluvčí pražské policie Iva Knolová. Popálený podle ní není z Prahy.

Její kolegyně z městské policie Radka Weitová dodala, že muž přišel k pumpě kolem 22. hodiny. Jeho chování bylo podle obsluhy přirozené a slušné. Před půlnocí se vrátil a již vážně popálený žádal o pomoc.

Podle ČTK byl muž pacientem psychiatrického oddělení v Opavě. Léčebnu opustil jen několik hodin před pokusem o sebevraždu. Není jasné, zda byl propuštěn, nebo uprchl.

Upálený vysokoškolák

V noci na dnešek se upálil také 21letý vysokoškolák Roman Mášl. Na Karlovarské třídě v Plzni se krátce po půlnoci polil ředidlem a technickým benzínem a pak se zapálil. V době příjezdu záchranky už mu nebylo pomoci. Policie našla na koleji, kde bydlel, dopis na rozloučenou.

"To, co mladý muž v dopise uvádí jako důvod sebevraždy, se dá shrnout do jedné věty - byl nespokojený se současným stavem naší společnosti," uvedl mluvčí plzeňských policistů Petr Kovář.

Sebevražda před okny dívčího internátu

Mladík se upálil na parkovišti před internátem pro studentky Střední zdravotnické školy. Jedna z nich celou tragédii sledovala z okna.

"O půlnoci mě vzbudil hrozný výkřik. Myslela jsem si, že je to jeden z opilců, kteří se tudy vrací z hospody. Koukla jsem z okna a uviděla oheň. Vzbudila jsem holky na pokoji a pak jsme si všimly, že pod oknem pobíhá hořící člověk. Byly jsme v šoku a nevěděly, co máme dělat. Zavolaly jsme paní vychovatelku a ta přivolala záchranku. Pak nám zakázala jít ven. On tam běhal asi dvě nebo tři minuty a pak upadl a zůstal ležet na zemi. Vychovatelka s vrátným mezitím vyběhli ven, ale už to nemělo cenu," popisovala otřesená dívka.

Asi patnáct minut po půlnoci na místo dorazily jednotky záchranné služby, hasičů a policie. Policie oblast okamžitě uzavřela. Záchranáři se snažili popáleného mladíka oživit, ovšem po několika marných pokusech museli konstatovat jeho smrt.

Ačkoli upálený u sebe neměl žádné doklady, policisté už krátce po příjezdu uvedli, že jde o velmi mladého muže. Na místě také zajistili asi deset metrů od těla několik prázdných láhví od ředidla.

Patřil k výborným studentům

Mladík byl studentem pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. "Studoval druhým rokem na pedagogické fakultě, obor němčina - dějepis pro základní školy," řekla ČTK mluvčí univerzity Jarmila Smazalová. Mladík z jižních Čech podle ní patřil k výborným studentům a s učením neměl problémy.

Reakce jeho kamarádů ze třídy byly šok, slzy v očích a nevěřícné kroucení hlavou.

"Ještě v úterý se smál, byl samá legrace a hýřil vtipem. To snad ani není možné. Je to poslední člověk, od kterého bych to čekal," řekl jeden z jeho spolužáků. "Roman byl pohodář. Ze zásady nepil alkohol a ani nekouřil. Byl snad jediným studentem, který chodil na všechny přednášky. Na druhou stranu to ale byl zase kluk uzavřenej, nesvěřoval se s problémy a někdy byl i dost náladovej," dodal další. Podle spolužáků Romana silně ovlivnila válka v Iráku. "Pořád dokola nadával na zabíjení v Iráku i na Američany." Roman patřil k dobrovolným záchranářům. "Tím úplně žil," potvrdila jedna ze spolužaček.

Tři sebeupálení během měsíce

Během uplynulých třiceti dní jde již o třetí dokonanou sebevraždu upálením. První, o které jsme obšírně informovali, se stala v Praze na Václavském náměstí před budovou Národního muzea. 6. března 2003 se zde upálil 19letý student, Zdeněk Adamec z Humpolce. [celá zpráva]

O necelé dva týdny později se podobným způsobem rozhodla skoncovat se životem 50letá žena z okresu Brno - venkov, která se léčila na psychiatrii a dvakrát se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Způsob smrti pak podle manžela zvolila podle televizního vysílání o živých pochodních. Oproti Adamcovi se upálila beze svědků během noci na 19. března na jednom z brněnských hřbitovů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Lidé nosí květiny pro upáleného sebevraha

Na místě zoufalého činu Zdeňka Adamce z Humpolce, který se upálil ve čtvrtek ráno na pražském Václavském náměstí, se před polednem objevila první kytička....

Výběr článků

Načítám