Hlavní obsah

Únikům v kauze Metyl chce policie zcela zabránit

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úniky informací komplikují policii vyšetřování metanolové kauzy. Okruh policistů, kteří budou mít detailní informace o jejím průběhu, se proto zúží. V nedělních Otázkách České televize to přiznal šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera vede tým Metyl.

Článek

„Určitě se zužuje okruh osob, které dostávají informace,“ uvedl Kučera. Připustil zároveň, že právě únik informací mohl mít za následek útěk jednatele společnosti Verdana Roberta Sedlaříka, po němž je nyní vyhlášeno pátrání v celé Evropě.

„Že se nám ho nepodařilo zadržet a vyslechnou, je dost zásadní věc. Je to poměrně dost významná osoba v této kauze,“ řekl Kučera na adresu muže, jenž měl mít na starost distribuci nebezpečného alkoholu. Ačkoli informace nemusely uniknout od policie, ale například od Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo od celníků, podle Kučery jde o vážnou věc.

„Toto se stává zásadním problémem. Tok informací, ale vůbec i vyšetřování v přímém přenosu,“ zdůraznil policista s tím, že nadále bude o kauze informovat státní zástupce po dohodě s vedením týmu Metyl.

„Z počátku této kauzy jsme úmyslně seznamovali veřejnost s výskytem toho alkoholu, protože opravdu hrozily další otravy a úmrtí. Teď jsme se ale dostali do stadia vyšetřování, které je neveřejné,“ podotkl Kučera.

Trestní právo se měnit nebude

Policie se chce při rozkrývání nelegální sítě obchodníků s alkoholem zaměřit i na starší, již uzavřené kauzy.

„Pochopitelně se jimi zabýváme, konkrétní firmy ani jména ale říkat nebudu,“ prohlásil Kučera. Ačkoli by policistům podle Kučerových slov pomohlo, kdyby se do trestního zákona vrátila například trestnost přípravy daňových úniků, změny v trestních předpisech se zatím nechystají.

„Trestní právo se po metanolové aféře měnit nebude,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Příprava daňového úniku sice byla až do roku 2010, kdy nabyl účinnosti nový trestní zákoník, trestná, prakticky se ale téměř nestíhala. To potvrdil i soudce Petr Franc, který v minulosti soudil například kauzu Berdychova gangu.

„Na různých úrovních okresních soudů, kde jsem působil, jsem se s tím nikdy nesetkal,“ uvedl soudce. Podle Korbela policie dostala do rukou dostatečně silný nástroj, když jí novela trestního řádu umožnila nasazovat odposlechy při vyšetřování činů se sazbou trestu do osmi let. Dřív mohla odposlouchávat podezřelé ze závažných trestných činů až od desetileté sazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám