Hlavní obsah

Na Tachovsku unikl jedovatý izokyanát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bor u Tachova
Aktualizováno

Hasiči i záchranáři zasahují v průmyslové zóně Nová Hospoda u Boru na Tachovsku. Podle prvotních informací unikl v jednom z tamních podniků jedovatý izokyanát. Zranili se tři muži.

Foto: HZS Plzeňského kraje

V průmyslovém podniku na Tachovsku unikl jedovatý izokyanát

Článek

Mluvčí krajských hasičů Petr Poncar k události uvedl, že v hale uniklo odhadem 50 až 100 litrů izokyanátu. Záchranáři si převzali do péče tři osoby.

„Jedná se o dva muže ve věku čtyřicet dva let a jednoho šestašedesátiletého muže. Všichni jsou potřísněni izokyanátem v horní části těla, konkrétně na hlavě, v obličeji, na krku, hrudníku i rukou,“ upřesnila za krajskou záchranku Mária Svobodová.

Na místo směřoval vrtulník, nakonec ale zraněné odvezly sanitky. „Pacienti byli při vědomí, ve stabilním stavu. Převezli jsme je na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice,“ řekla Svobodová.

Foto: HZS Plzeňského kraje

V průmyslovém podniku na Tachovsku unikl jedovatý izokyanát

Podle zjištění Novinek se událost stala v podniku, který se zaměřuje na výrobu komponentů do aut. Poncar doplnil, že 24 lidí se evakuovalo ještě před jejich příjezdem. Na místo míří také chemická laboratoř z Třemošné. „Uniklou látku jsme zlikvidovali pomocí sorbentu a naložili do kontejneru,“ doplnil mluvčí hasičů.

Do podniku dorazili také policisté, zatím však případ nekomentovali. Izokyanát je dusíkatá sloučenina, která se používá při výrobě plastických hmot, barviv, léčiv a pesticidů. Může poškodit membrány buněk, nadýchání jejích výparů dráždí sliznici a kůži, může způsobit alergickou reakci.

Ve zdravotnické škole v Plzni unikla neznámá látka, 22 studentek skončilo v nemocnici

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám