Hlavní obsah

Unie zástupců chce, aby Zeman schůzky se soudcem Czerninem vysvětlil

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měl podrobněji vysvětlit své tři soukromé schůzky s mladoboleslavským soudcem Janem Czerninem z roku 2014, na kterých prý řešili restituční spor týkající se majetku šlechtického rodu Czerninů.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Ve středčním prohlášení vyzval Zemana k bližšímu vyjádření k celé věci výkonný výbor Unie státních zástupců. Zeman se podle serveru Seznam Zprávy na schůzkách s Czerninem soukromě přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a mohl být také osobně zaujatý v restituční kauze pozemků, na nichž tento podnikatel hospodařil.

Czernin o šest let starých schůzkách sepsal čestné prohlášení loni v říjnu, v němž se podivoval nad Zemanovými aktivitami vzhledem k jeho postavení a také k tomu, že Nejvyšší státní zastupitelství bylo v případu aktivní.

Nejvyšší žalobce Zeman: Kauzu Čapí hnízdo protahuje pandemie

Domácí

„Pokud by byla slova Jana Czernina pravdivá, šlo by o nevhodné jednání jakéhokoli státního zástupce… Unie státních zástupců považuje za nutné, aby Pavel Zeman, jako nejvyšší funkcionář soustavy s nepochybným osobním kreditem veřejnosti i dovnitř soustavy, celou záležitost podrobněji vysvětlil,“ napsala unie v prohlášení.

Sám Zeman ve středu přiznal, že schůzky s Czerninem (dvě u soudce doma a jedna v kavárně) nebyly z dnešního pohledu zcela šťastné. Trvá ale na tom, že byly vedeny „s dobrým záměrem a obsahově korektně“.

Zeman připustil, že v roce 2014 inicioval schůzky s Czerninem, protože chtěl zprostředkovat smírné řešení sporu mezi svým přítelem Habersbergerem a hlavním zástupcem restituentů Karlem Eugenem Czerninem, jehož je soudce Czernin bratrancem.

Nejvyšší státní zástupce Zeman odmítl, že by zasáhl ve prospěch svého známého

Domácí

„Nevystupoval jsem jako nejvyšší státní zástupce. Šlo mi čistě o to, aby se doutnající spor dvou lidí, pokud možno ve smírné podobě, urovnal. Od začátku své kariéry zásadně a důsledně odlišuji svoje soukromé aktivity a profesní povinnosti,“ uvedl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám