Hlavní obsah

Unesl matku se dvěma dětmi, vyvázl s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Traumatizující zážitek za sebou mají dvě malé dívky a jejich matka, které unesl matčin bývalý přítel. Muž je zamkl v autě, odvezl z Prahy do Brna, držel je v bytě, ženu zbil a nakonec i znásilnil. Z rukou násilníka se všichni dostali až lstí. Muž za vydírání, zbavení osobní svobody a znásilnění dostal podmínku, ačkoli je jedenáctkrát trestaným kriminálníkem. Justice ženě nepřiznala ani požadovaných 300 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V odůvodnění rozsudku Krajského soudu v Brně z listopadu, který má Právo k dispozici, soud poukázal i na těžko pochopitelné jednání ženy, která měla policejní ochranu, přesto se za mužem, se kterým měla dříve poměr, vydala, šla s ním na hotel a na party.

K únosu došlo loni v polovině prázdnin v Praze. Žena seděla v autě se svými dcerami i s mužem. Ten najednou rozhodl, že nepůjdou domů, ukázal taštičku se schovaným nožem a oznámil, že se pojede do Brna.

„Poškozená řekla dětem, aby z auta vystoupily, načež se obžalovaný rozčílil a zamáčkl pojistku dveří, aby nešly otevřít. Pak řekl, že jestli s ním v klidu nepojede, tak ji tím nožem dopíchá,“ stojí v rozsudku.

Žil s manželkou a družkou. Tu znásilňoval a týral, o děti se nestaral, dostal sedm let

Krimi

Drama pokračovalo i po cestě. „Poškozená cestou opakovaně žádala, aby jí zastavil někde na benzince, kde si s dětmi vystoupí, na což nereagoval a křičel na ni, byl agresivní a vyhrožoval nabouráním,“ pokračoval soudní popis. V brněnském bytě pak matku s dětmi zavřel a prohlásil, že pokud se pokusí utéct, že ji pobodá a klidně si to odsedí.

Unikly lstí

Vztek si pak na ženě vybil i ve chvíli, kdy držela dceru. Strčil do matky, až spadla na sedačku, a několikrát ji praštil pěstí do hlavy a odmítl zavolat sanitku. Žena se odešla opláchnout do koupeny, kam za ní ale muž přišel a znásilnil ji.

Z rukou věznitele se nakonec děti i s matkou dostaly pomocí lsti. Žena totiž zarezervovala dovolenou, muž svolil, že děti odvezou k ženině matce na hlídání, načež ženu ještě pustil do banky vybrat peníze. V tu chvíli utekla do bytu své matky, kam byla přivolána policie.

Násilníka potrestal Městský soud v Brně podmínkou, proti čemuž se odvolala státní zástupkyně. Napadená se odvolala proti tomu, že jí soud nepřiznal žádnou satisfakci. Státní zástupkyně zejména s ohledem na závažnost jednání a trestní minulost požadovala pro muže pět let vězení.

Žena tvrdila, že prožité útrapy na ní zanechaly těžkou stopu. „Trpí silnými úzkostmi, které se situačně stupňují, přetrvávají pocity bezmoci, bezradnosti, pociťuje ztrátu prožívání pozitivních emocí, často trpí silnými bolestmi hlavy, nechutenstvím, nedokáže se uvolnit, trpí extrémní únavou,“ napsal její advokát.

Proč za ním šla?

Senát brněnského odvolacího krajského soudu ale odvoláním nepopřál sluchu. „Poškozená se s obžalovaným stýkala, a to i intimně, a to i před projednávaným skutkem, následně se s obžalovaným setkala i v době, kdy měla policejní ochranu z důvodů obav o své bezpečí, přičemž policii o tom, že jde na schůzku s obžalovaným, neinformovala. Je tedy s podivem, že přestože uvádí, že z obžalovaného má strach, nenávidí ho, tak s tímto jde sama na hotel, navštíví zábavu, kde se s obžalovaným fotí,“ napsal senát se soudcem zpravodajem Danem Krátkým.

Soudci uznali, že muž má sice jedenáct záznamů v rejstříku, ale za typově odlišné jednání. „Trest odnětí svobody uložený v trvání tří let podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání pěti roků za současného vyslovení dohledu není s ohledem na konkrétní stupeň společenské škodlivosti a s ohledem na následky protiprávního jednání nepřiměřeně mírný,“ zakončili.

Smrt matky se synem v Krkonoších: Rozšířená sebevražda

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám