Hlavní obsah

Umělá inteligence odhalí falešný podpis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S odhalováním falešných podpisů nebo autorů výhružných vzkazů pomůže policii nově vyvíjený počítačový program, který pro písmoznalce kriminalistickému ústavu vytvářejí odborníci z brněnského Vysokého učení technického.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Speciální software využívá umělou inteligenci a počítačové vidění. Již nyní umí rozeznat na dokumentu nebo listině přesný druh tuhy či inkoustu, jímž byl text napsán či podepsán. Do tří let toho bude umět systém více.

„Za několik vteřin uděláme analýzu, která trvá písmoznalci týden,“ řekl Právu vedoucí projektu Radim Burget. Odhalování zločinu bude podle něho daleko rychlejší a data se zpřesní.

Software je již nyní schopen určit pero, kterým je dokument podepsán. Bude umět za pár vteřin srovnávat podpisy a po­dle druhu písma a drobných odlišností v něm i celé texty. Systém sice stále nenahradí policejního specialistu, protože umělá inteligence nerozezná tlak na pero a úhel jeho sklonu při psaní, ale bez váhání odhalí drobné a pro lidské oko velmi těžko postřehnutelné detaily, které jsou charakteristické pro písmo daného člověka.

Umělá inteligence pod taktovkou EU. Pravidla používání míří k finální verzi

Internet a PC

Přestože se vývojáři pustili do vytváření softwaru teprve nedávno, umí už rozeznat použitý inkoust. Laik to sice netuší, ale existují stovky druhů modré, černé a jiných barev. Odborníci již naučili program najít mezi nimi správný odstín. Dosud jej určoval odhadem písmoznalec.

Podpis či text jsou nejprve naskenovány do počítače. Program určí druh použité tuhy a následně detailně srovná jednotlivá písmena. Vše je založeno na tom, že se umělá inteligence nejprve sama naučí odlišit drobné rozdíly v písmu. Jde o detaily od netradičně protaženého písmene až třeba po rozdílný způsob psaní háčků.

Sbírá zkušenosti

Systému se předkládají další a další texty a ukazují se mu drobné detaily v písmu. Tím sbírá zkušenosti. Rozdíly se pak naučí určit sám.

Modelový případ: kriminalisté zajistí v kanceláři podezřelého jeho psací pero a sporné dokumenty, například smlouvy. Pachatel popírá, že by je podepsal. Systém bleskově určí, která ze smluv byla podepsána jeho psacím perem, a potvrdí, zda jsou jeho podpisy pravé.

Pro kriminalisty již odborníci z brněnské techniky vytvořili software rozeznávající bianko šeky, které byly nejprve podepsány a až následně na nich byly dotištěny finanční částky.

Umělá inteligence může zvyšovat rizika porušování lidských práv

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám