Hlavní obsah

Ukrajinský gang řídil z Brna převozy uprchlíků. V čele byznysu stál bývalý pašerák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako dobře promazaný stroj fungoval gang složený z Ukrajinců žijících v Česku. Z brněnské centrály řídil pašování lidí od maďarsko-srbských hranic směrem na západ. Po roce ve vazbě jeho členové prozřeli a chtěli po soudu shovívavost s tím, že už vědí, že rodina je nejvíc, případně že peníze nejsou všechno. Marně, soud poslal pět mužů do vězení.

Jaroslav Jaroslavskij přišel k soudu v čele celého průvodu.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

V čele skupiny stál Jaroslav Jaroslavskij. Ten se nejprve živil sám jako řidič převážející migranty, ale postupem času se vypracoval a shromáždil kolem sebe skupinu známých krajanů, takže už neřídil auto nacpané utečenci, ale celý byznys.

Podle verdiktu brněnského městského soudu, který ve středu potvrdil i odvolací krajský soud, členové zločinecké skupiny vyhledávali od podzimu 2021 až do února 2023, kdy byli zadrženi, ochotné řidiče pro převoz migrantů, zajišťovali pro ně auta v brněnských půjčovnách, řídili doprovodná vozidla v roli tzv. čističů, když zjišťovali, zda na trase nejsou policejní hlídky.

Myslel jsem, že to bude jako nějaká pracovní agentura
Jurij Sled, obžalovaný

Jaroslavskij celou skupinu řídil, rozděloval finance, určoval, kolik lidí pojede, zatímco jeho kumpáni domlouvali podrobnosti s řidiči přes různé komunikační platformy, řešili nenadálé komplikace či se podíleli na navigaci řidičů.

Pašerák vezl přes hranici u Břeclavi pětadvacet migrantů v dodávce. Dostal dva roky

Krimi

Pět mužů jde za mříže

Jaroslavskij si za účast na zločinecké organizované skupině a převaděčství vyslechl trest v délce 5 let a 8 měsíců. Stejně jako jeho kolegové před soudem prohlásil svou vinu, což bylo významnou polehčující okolností. „Nebylo však dostatečně zohledněno, že má nezletilé děti, které trpí a strádají jeho nepřítomností. Trest by měl být nižší,“ apeloval jeho advokát.

„Moc lituji toho, co jsem provedl. Zatáhl jsem do toho i své známé. Mám dvě malé děti, jsou na Ukrajině, potřebují moji péči a samozřejmě i finanční podporu. Už rok jsem ve vazbě a pochopil jsem, že není nic důležitějšího než rodina,“ sypal si Jaroslavskij popel na hlavu.

Podobně prý vazba napravila Jurie Sleda, který dostal 5,5 roku. „Nikdy dřív jsem se ničeho nedopustil, žil jsem v obyčejné rodině, měl jsem vše, co jsem potřeboval. Ale asi jsem chtěl víc. Neuvědomoval jsem si, do čeho jdu. Myslel jsem, že to bude jako nějaká pracovní agentura. Už jsem pochopil, že peníze nejsou všechno,“ tvrdil.

Na 4,5 roku do vězení putují i Maksim Petrunko a Vasil Jurniuk, Bohdan Khakimov dostal tři roky. „Jejich činnost byla dlouhodobá a intenzivní. Jednalo se o velký počet převážených migrantů. Zneužívali jejich tíživé situace a nechali si za to platit,“ zhodnotila činnost skupiny státní zástupkyně.

Zadržený pašerák rozkryl s policií síť převaděčů. U soudu dostal skoro sedm let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám