Hlavní obsah

Pašerák vezl přes hranici u Břeclavi pětadvacet migrantů v dodávce. Dostal dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Břeclav

Vidina lehce vydělaných pěti tisíc euro svedla na scestí Öktena Hamita. Kývl totiž pašerácké skupině na návrh, že převeze několik lidí z Maďarska do Německa. Jenže nakonec se mu do Fordu Transit naskládalo pětadvacet lidí, a jejich cesta navíc skončila na dálnici D2 u Břeclavi. Ve čtvrtek mu brněnský soud potvrdil dva roky vězení.

Ökten Hamit dokázal do dodávky vměstnat pětadvacet lidíVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Hamita oslovil loni v září kamarád přes sociální síť Instagram a slíbil mu odměnu za převoz nelegálních běženců. Muž pak dojel do Vídně, kde dostal klíčky od Fordu Transit a následně se vydal kamsi do maďarského lesa, kde se mu do dodávky naskládalo pětadvacet imigrantů bez potřebných dokladů. Jenže dodávky si na dálnici D2 poblíž Břeclavi všimli policisté a její jízdu ukončili.

Břeclavský okresní soud Hamita potrestal za nedovolené překročení státní hranice dvěma lety vězení, přičemž zdůraznil, že muž své „pasažéry“ vystavil nelidskému a ponižujícímu zacházení. Trest se ale zdál státnímu zastupitelství příliš mírný, a proto veřejný žalobce podal odvolání k brněnskému krajskému soudu. „Trest by měl být okolo tří let,“ představoval si státní zástupce.

V tom lese na něj čekalo víc lidí, než kolik on čekal
Mária Petrovková, soudkyně

„Klient napomohl k objasnění trestné činnosti, prohlásil vinu a sám si přitížil tím, že jeho přiznáním bylo možno konstatovat jeho účast v organizované zločinecké skupině. Je poprvé v životě omezen na svobodě a je to pro něj dostatečným ponaučením,“ brojila proti trestu mužova advokátka. „Opravdu mě to mrzí,“ hlesl Hamit.

Senát se soudkyní zpravodajkou Márií Petrovkovou pak odmítl trest zvýšit. „Obžalovaný nebyl nikdy trestán, je to jeho první zásadní pochybení. Spolupracoval a skutečně si doznáním o zločinecké skupině přitížil. Netušil, jak to bude probíhat, v tom lese na něj čekalo víc lidí, než kolik on čekal. Někteří z nich byli na cestě týdny, aby se dostali do Německa,“ popsala soudkyně.

„Obžalovaný telefonoval a říkal, že tohle se mu nelíbí, že s tím nesouhlasí. Nejde navíc o žádného hlavního organizátora. A má sebereflexi,“ dodala Petrovková. Muži hrozilo až osm let vězení.

Policie loni řešila o polovinu méně nelegálních migrantů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám