Hlavní obsah

Ukradli hesla z internetového bankovnictví a vybrali milióny. Kriminalisté je dopadli

– Praha

Podvodem získali hesla k bankovním účtům a převedli osm miliónů. Čtyři muži podezřelí z této trestné činnosti byli zadrženi policisty z oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Podle policie se však počet poškozených i okradená částka může zvýšit.

Zásahová jednotka zadržela podvodníky, kteří ukradli hesla a vybrali miliónyVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté se podvodným získáváním peněz skrze internetové bankovnictví zabývali od začátku loňského roku. Teď se jim podařilo případ objasnit, když zadrželi čtyři podezřelé muže. „Zásah probíhal na osmi různých místech hlavního města a proběhlo také celkem šest domovních prohlídek,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Zadržení muži jsou ve věku od osmnácti do dvaceti let. Peníze nejprve převedli přes internetové bankovnictví a potom je vybírali z bankomatů přes takzvané bílé koně (pozn. bílý kůň je slangové označení osoby, která je nastrčená k páchání trestné činnosti).

Desítky poškozených

Doteď je způsobená škoda podle kriminalistů ve výši osm miliónů korun a poškozeno bylo několik desítek lidí z celé České republiky. Ovšem čísla se mohou zvýšit. Stejně tak se může zvednout i počet obviněných osob, jelikož kriminalisté na případu stále pracují.

„V tuto chvíli jsou za výše popsané jednání stíhaní čtyři muži a to pro trestné činy padělání a pozměňování platebního prostředku, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a podvod,“ vysvětlil Daněk.

Foto: Policie ČR

Zásahová jednotka

Mužům hrozí v případě odsouzení až dvanáct let vězení, dva z nich jsou stíháni vazebně. Podle kriminalistů i samotní poškození přispěli k činu svou neopatrností. Proto policie připomíná, aby se lidé podívali na základní pravidla bezpečnosti bankovnictví v internetovém prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám