Hlavní obsah

Údajný šéf podsvětí Černák se možná brzy vrátí do SR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zastupitelství navrhlo ministerstvu spravedlnosti vydat údajného šéfa středoslovenského podsvětí Mikuláše Černáka na Slovensko. O osudu muže, který nyní pobývá ve vydávací vazbě v pankrácké věznici, má šéf resortu rozhodnout ve zkráceném řízení bez projednání u soudu.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Návrh na vydání byl na ministerstvo odeslán ve středu, řekl dnes ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka.

Zkrácené řízení umožnil sám Černák, který dal k vydání souhlas a vzal zpět žádost o politický azyl v Česku. "Ministerstvu byly předloženy shromážděné materiály, včetně Černákova souhlasu a dokumentů, které přišly ze Slovenska," doplnil Omelka.

Mluvčí ministerstva Iva Chaloupková ČTK řekla, že verdikt v nejbližší době nepadne. Spis nejdřív prostuduje referent a až poté se s jeho stanoviskem dostane případ k ministrovi, vysvětlila. Ministr pak definitivně rozhodne o tom, zda bude Černák slovenským úřadům vydán či nikoli.

Na Slovensku ho čeká vězení

Šestatřicetiletý Černák byl loni v listopadu po verdiktu prvoinstančního i odvolacího soudu po odpykání poloviny osmiapůlletého trestu za krácení cla a vydírání podmínečně propuštěn ze slovenského vězení. Podle bratislavského Nejvyššího soudu se ale musí do vězení vrátit, neboť byl propuštěn předčasně. Podle něj měl mít nárok na cestu na svobodu až po dvou třetinách vyměřeného trestu. Slovensko proto vydalo na Černáka mezinárodní zatykač a požádalo o jeho vydání z České republiky.

Černák s návratem do vězení nesouhlasí. Chystá se obrátit se stížností na slovenský Ústavní soud, případně je odhodlán jít se svou kauzou až k mezinárodnímu soudu, řekl již dříve ČTK jeho advokát Vlastimil Vyskočáni. Podle něj jeho klienta ani k nástupu do vězení nikdo nevyzval. Verdikt Nejvyššího soudu dostali jen Černákovi slovenští advokáti, a to teprve v polovině dubna, kdy Černák již pobýval přes deset dnů v pankrácké vazební věznici.

Vyskočáni odmítá, že by jeho klient byl šéfem podsvětí. Vleklý soud s Černákem byl ale označován jako proces století a doprovázela jej mimořádná bezpečnostní opatření, záhadné vraždy svědků i zájem médií a politiků.

Černák byl původně odsouzen za vydírání a vraždu polského podnikatele k 15 letům vězení, po odvolání byl obvinění z vraždy zproštěn a trest mu slovenská justice zmírnila.

Související články

Výběr článků

Načítám