Hlavní obsah

Údajný podvod v kauze IZIP se vrací před Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Znovu před Nejvyšší soud poputuje kauza bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a společníka firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba dostali šest let vězení za podvod. Jejich stížnostem totiž v úterý vyhověl Ústavní soud.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Někdejší ředitel IZIP Jiří Pašek (archivní foto)

Článek

Firma IZIP dříve provozovala pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli. Pašek s Čurdou se podle verdiktu rozhodli na této spolupráci obohatit na úkor IZIP.

Muži v ústavních stížnostech poukazovali například na to, že jim Nejvyšší soud neumožnil reagovat na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství k jejich dovolání. Dále namítali mimo jiné překvapivou změnu právní kvalifikace skutku.

Senát se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Ronovskou uznal, že Nejvyšší soud chyboval. „Stěžovatelé v tomto případě nemohli na obsah vyjádření státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství reagovat ještě před rozhodnutím Nejvyššího soudu. Ten jim totiž vyjádření k replice nezaslal,“ konstatovala Ronovská s tím, že Nejvyšší soud se také řádně nevypořádal s námitkou, že došlo k porušení jejich práva na spravedlivý proces, když v průběhu procesu došlo ke změně právní kvalifikace ze zpronevěry na podvod.

Soud poslal exředitele IZIP na šest let do vězení za podvod

Krimi

„Podle Ústavního soudu není pochyb o tom, že po celou dobu trvání řízení bylo jednáno o totožném skutku. Nejvyšší soud by ale v řízení o dovolání měl stěžovatelům blíže vysvětlit, z čeho dovozuje závěr, že stěžovatelé ve své obhajobě pokryli i případné posouzení jejich jednání jakožto trestného činu podvodu a že měli možnost uplatnit adekvátní obhajobu,“ vysvětlila Ronovská.

Při novém projednání u Nejvyššího soudu se podle verdiktu otvírá prostor k novému projednání námitek odsouzených.

„V dalším řízení stěžovatelé budou moci uplatnit i ostatní své námitky, jejichž posouzení Ústavním soudem bylo v tuto chvíli předčasné,“ dodala Ronovská.

Ústavní soud se zastal Rusa, který byl 28 měsíců ve vazbě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám