Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal Rusa, který byl 28 měsíců ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stranu občana Ruské federace, který byl ve své vlasti stíhán pro podezření z podvodu, se postavil ve středu Ústavní soud. Ten posuzoval, jak si úřady poradily s žádostí o jeho vydání do Ruska a jeho následnou žádostí o azyl. A dospěl k závěru, že muž byl v předběžné vazbě držen nepřiměřeně dlouho, celkem 28 měsíců. Muž už je na svobodě, ovšem verdikt pro něj může mít význam, pokud by se po státu domáhal odškodného.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muže nejprve justice chtěla do Ruska vydat, ten pak podal žádost o udělení mezinárodní ochrany. Ministerstvo vnitra mu ji neudělilo a muž se začal soudit. V mezidobí se navíc změnila mezinárodní situace poté, co Rusko napadlo Ukrajinu.

Muž byl navíc po celou dobu soudních tahanic v předběžné vazbě. Ta se nakonec natáhla na více jak dva roky až do března loňského roku. Spor o jeho azyl přitom stále ještě neskončil.

Jak upozornil senát Ústavního soudu se soudkyní zpravodajkou Veronikou Křesťanovou, zákonné lhůty pro rozhodnutí o udělení mezinárodní ochrany i pro rozhodnutí o kasační stížnosti byly v tomto případě významně překročeny.

„Přestože obecné soudy rozhodující o předběžné vazbě stěžovatele nemohly ovlivnit délku řízení o žádosti o udělení mezinárodní ochrany a navazujícího soudního přezkumu, bylo jejich povinností posoudit přiměřenost celkové délky předběžné vazby,“ konstatovali soudci.

„Ačkoliv soudy správně vyhodnotily důvody předběžné vazby, nesprávně vyhodnotily opakované významné překročení zákonných lhůt pro vydání rozhodnutí o poskytnutí mezinárodní ochrany,“ dodali.

Šestnáctiletý kluk skončil v ústavu, aniž by se ho někdo zeptal. Chyba, řekl Ústavní soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám