Hlavní obsah

ON-LINE: Pochopili jsme to napoprvé, není třeba to opakovat, zpražil Babiše soudce

– Praha • Aktualizováno

U Městského soudu v Praze ve středu pokračuje hlavní líčení s expremiérem Andrejem Babišem a jeho poradkyní Janou Nagyovou v kauze dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Soud spěje do finále, termíny jsou zatím vypsány do pátku. Před samotným verdiktem ještě zazněly výslechy znalců z oboru ekonomie, po nichž následuje výslech obou obžalovaných. Novinky nabízejí ze soudní síně on-line reportáž.

Andrej Babiš přichází k soudu 4. ledna 2023.Video: Novinky

 
Článek

15:30 - Soudce Šott přerušil hlavní líčení do čtvrtečních 9:00. Pokud by nedošlo na další zdržení, je podle něj reálné, že ve čtvrtek dopoledne začnou závěrečné řeči. V takovém případě se rýsuje vyhlášení verdiktu na pátek.

15:27 - Soud bude ještě rozhodovat o návrhu Babišovy obhajoby, aby bylo hlavní líčení přerušeno, a byl požádán Soudní dvůr Evropské unie, aby určil hranice malého a středního podniku v této kauze. Soudce o návrhu rozhodne ve čtvrtek.

15:24 - Babiš, stejně jako před ním Nagyová využil svého práva a odmítl odpovídat na případné dotazy soudu a státního zástupce.

15:22 - „Nikdy jsem nic trestného nespáchal, jsem nevinen. Obžaloba přednesla smyšlený příběh, což se před soudem prokázalo,“ uzavřel Babiš svou řeč.

15:18 - „Ve vztahu k obchodnímu vedení společnosti Farma Čapí hnízdo jsem nedával žádné pokyny,“ uvedl Babiš s tím, že firma patřila jeho rodině.

15:10 - „Žádná korupce nebyla,“ zdůraznil Babiš. „Obžaloba mi klade za vinu, že jsem pomohl k dotačnímu podvodu, což je nesmysl,“ řekl mimo jiné.

15:07 - Svědci v případu jsou podle Babiše ovlivněni časovým odstupem, kdy si mají vzpomínat na události před mnoha lety, a také výkladem ze strany médií. Trestní stíhání je podle Babiše také výsledkem nenávisti vůči němu.

15:00 - Soudce Jan Šott upozornil Babiše, že opakuje, co již řekl dříve. „My jsme to pochopili napoprvé, není třeba to opakovat,“ řekl soudce. Babiš na to reagoval slovy, že má potřebu se k důvodům, proč je trestně stíhán, vyjádřit.

14:57 - „Tato kauza je plná absurdit a má jediný cíl odstranit mě z politiky. Kauzu provází překotně změny v rozhodování státního zastupitelství,“ řekl Babiš s odkazem na v minulosti jednou zastavené trestní stíhání.

14:53 - Došlo také na výslech Andreje Babiše. Stejně jako předtím spoluobžalovaná Nagyová má připravené poznámky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš. (4. ledna 2023)

14:47 - Nagyová chtěla podle svých slov odvést perfektní práci a byla pečlivá. „Na vše jsem se doptávala, až jsem tím šla na nervy. Na dotačním úřadu dostali i to, co si nevyžádali,“ řekla Nagyová.

14:45 - „V době podání žádosti nebyla farma propojena s žádnou společností,“ řekla v závěru své promluvy Nagyová. Společnost byla podle ní ve výstavbě a nemohla být v letech 2008–2010 v žádném propojení s holdingem Agrofert. 14:35 - To, že se na farmě objevoval Andrej Babiš, Nagyové nepřišlo nepatřičné. „Předpokládala jsem, že akcionářem je někdo z jeho rodiny,“ uvedla Nagyová.

14:29 - „Byla jsem informována, že akcionáři farmy jsou nepodnikající fyzické osoby,“ uvedla Nagyová a znovu zmínila, že farma nemohla být součástí Agrofertu. Holding se podle ní stal pouze jedním ze strategických partnerů, přičemž sehnat je bylo mezi podmínkami k dotaci.

13:55 - „Jak jsem komunikovala s úřady a třetími osobami, neměla jsem nejmenší důvod myslet si, že dělám něco špatně, nebo snad dokonce něco protiprávního,“ pokračuje Nagyová ve vyjádření k soudu. Podle ní bylo Čapí hnízdo pod drobnohledem kontrolních úřadů.

Jsem dobrý táta. Babiš se neubránil pohnutí, došlo i na slzy

Krimi

13:29 - Nagyová zmiňuje informace, které měla o projektu a které pode ní dokazují, že farma nebyla součástí holdingu Agrofert. Mimo jiné se jednalo o fakt, že farma nebyla obsažena v konsolidaci koncernu.

Úvěr na farmu od banky se podle Nagyové podařilo získat „s odřenýma ušima“. „Rozhodně to nebylo tak, že jsme natáhli ruku a dostali peníze,“ zmínila Nagyová. Úvěr podle ní banka poskytla pouze s ručením silného partnera, v tomto případě to byl Agrofert, ale v této souvislosti znovu zaznělo, že farma nebyla jeho součástí.

13:20 - Při vyřizování projektu podle Nagyové nikdo nic nezatajoval, například před bankami nebo dotačními úřadem, ani nikdo neměl takovou potřebu. Vzhledem k velikosti akce bylo podle ní jasné, že bude pod drobnohledem úřadů, a podle svých slov chtěla, aby vše bylo v pořádku.

„Kvůli žádnému klientovi na světě bych nešla do rizika obcházet pravidla a pokazit si renomé takovým hloupým činem,“ řekla Nagyová.

13:15 - Nagyová zdůraznila, že důvodem jejího zájmu nebyla samotná dotace. Budování projektu předcházel její dlouhodobý kamarádský vtah k Babišově rodině. Na projektu začala podle svých slov pracovat, až když úřady vypsaly dotační výzvu.

13:03 - Na řadě jsou výslechy obžalovaných. Za řečnický pult si stoupla nejdřív Jana Nagyová. Má s sebou několik papírů s poznámkami. Soudce ji požádal, aby do nich mohl také nehlédnout.

13:01 - Kromě knihy jako takové chce advokát ještě revizní psychiatrický posudek na Babiše mladšího, který v kauze Čapího hnízda vystupuje jako svědek. O návrhu soud ještě rozhodne.

12:58 - Advokáti ještě využívají posledních možností navrhnout provedení dalších důkazů. Babišův obhájce soud žádá o projednání důkazu, kterým má být jistá kniha, která je podle něj k mání na internetu a týká se Andreje Babiše mladšího. Jsou v ní podle advokáta na zhruba čtyřech tisících stran přepisy konverzací z různých internetových vzkazovníků obsahující důkazy o tom, jak začal vysazovat léky, které bere kvůli duševnímu onemocnění, a jak byl expremiérův syn zneužitý „třetími osobami“ s cílem poškodit Babiše v politickém působení.

12:45 - Po přestávce pokračuje hlavní líčení.

11:35 - Soudce vyhlásil polední přestávku, jednání pokračuje ve 12:45, kdy by měly začít již dříve avizované výslechy obou obžalovaných. Babiš i Nagyová na dotaz soudce uvedli, že jsou připraveni a chtějí vypovídat.

11:15 - Znalkyně z oboru ekonomie měla v posudku odpovědět mimo jiné na to, jestli si v letech 2008 až 2010 konkurovaly Farma Čapí hnízdo a Imoba, jak tvrdí obžaloba. Podle odbornice se o konkurenční podniky nejednalo, protože Imoba byla zaměřená na trh s realitami, zatímco předmět činnosti farmy bylo poskytování reklamních a propagačních materiálů a hotelový provoz. Z pohledu spotřebitele tedy firmy neposkytovaly zaměnitelný produkt.

10:45 - Na chodbě soudu již čekají znalci, kteří měli dorazit. Soudce vyhlásil desetiminutovou pauzu, po které následují jejich výslechy.

10:44 - Babiš jako již mnohokrát v minulosti odmítl, že by nechal někam zavléct svého syna. „Šest let poslouchám, že jsem nechal unést syna. To je samozřejmě naprostá lež. Jaký větší důkaz může být než výpověď jeho matky,“ řekl s odkazem na obsah přečtené listiny.

10:40 - Babišův obhájce Michael Bartončík četl dokument státního zastupitelství o prověřování kauzy, kdy šlo o údajné zavlečení Babišova syna na Krym.

10:31 - Na programu je ještě jeden výslech znalců, zatím ale nedorazili. Mezeru soudce vyplnil čtením zbylých listinných důkazů.

10:13 - Babišova spoluobžalovaná Jana Nagyová v reakci na výslech znalce z oboru ekonomie uvedla, že jeho výpověď podle ní ukázala, o jak složitou problematiku jde. „Je to složitá ekonomicko-právní disciplína,“ řekla.

Podle ní u Čapího hnízda použili selský rozum. Šlo především o to, že na trhu zaměřeném na kongresovou turistiku bylo logické pohybovat se v okruhu Středočeského kraje.

10:05 - Po výslechu znalce reagoval Andrej Babiš, podle něj je srovnání podniků předložené obžalobou absurdní. „Penzion Labská je dokonce na sjezdovce, tam když nasněží, tak tam není přístup,“ řekl s tím, že vůbec nerozumí, jak někdo mohl v této věci ohledně Farmy Čapí hnízdo argumentovat konkurencí.

9:55 - Znalec Jakub Kovář soudu popisoval, jaké otázky měl v posudku odpovědět, například se měl vyjádřit k tomu, jestli Farma Čapí hnízdo konkurovala Penzionu Labská, jehož akcionářem je Imoba. Podle obžaloby tomu tak bylo, Farma Čapí hnízdo měla konkurovat i jiným Babišovým společnostem, a Babiš tak dotoval podnikání, ve kterém už působil. Znalec ale uvedl, že si společnosti nekonkurovaly, ohledně penzionu zejména už kvůli geografii, protože farma je na Benešovsku a penzion ve Špindlerově Mlýně.

9:30 - Posudky zadané obhajobou se týkaly vymezení konkurenčních výrobků a služeb mezi konkrétními společnostmi. V této souvislosti se dotýkaly i určení, co je malý a střední podnik.

9:11 - Pokračující hlavní líčení provází značný zájem médií a veřejnosti, vyhrazené lavice se zaplnily.

9:07 - Na řadě je výslech soudních znalců z oboru ekonomie.

9:03 - Soudce hned na začátku vyřešil návrh Babišových advokátů ohledně opětovného výslechu znalkyně z oboru psychologie Jindřišky Záhorské, která ve svém posudku řešila věrohodnost expremiérova syna Andreje. Tento návrh soudce zamítl, znalkyně podle něj před soudem již obsáhle hovořila v prosinci.

9:00 - Soudce Jan Šott vstoupil se svým senátem do jednací síně, pokračuje hlavní líčení.

8:50 - V jednací síni se již připravuje na hlavní líčení Andrej Babiš s advokáty, záhy dorazila i jeho spoluobžalovaná Jana Nagyová.

Dva posudky z oboru ekonomie již dříve navrhli Babišovi obhájci. Soudce Jan Šott je přijal a rozhodl, že znalce vyslechne v původně rezervním termínu hlavního líčení, který ještě loni stanovil na středu 4. až pátek 6. ledna. Znalci mají k soudu dorazit hned ve středu ráno.

Na řadě pak má být doplňující výslech obou obžalovaných, načež zazní závěrečné řeči a ve hře je i vynesení verdiktu ještě tento týden.

Babiš v prosincovém rozhovoru pro Právo uvedl, že chce vypovídat, což zatím neučinil. Na začátku hlavního líčení v září pouze pronesl úvodní řeč a poté odmítl odpovídat na dotazy soudu i státního zástupce.

Soud s Babišem spěje ke konci. Obžalovaný chce prý vypovídat

Krimi

Nové ekonomické posudky se mají podle zjištění Práva týkat vymezování konkurenčních výrobků a služeb a řeší se v nich, jak je to s malými a středními podniky, což je hlavní téma celého případu. Na padesátimilionovou evropskou dotaci, kterou Farma Čapí hnízdo na výstavbu areálu u Olbramovic na Benešovsku původně obdržela, totiž mohl dosáhnout právě jen malý a střední podnik.

Andrej Babiš a Jana Nagyová u soudu (26. září 2022)Video: Novinky

Podle obžaloby Babiš nechal na přelomu let 2007 a 2008 účelově vyvést tuto firmu přes příbuzné ze svého tehdejšího holdingu Agrofert, aby podmínku splňovala a na peníze dosáhla, načež se pak vrátila pod tento gigant.

Jsem dobrý táta. Babiš se neubránil pohnutí, došlo i na slzy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám