Hlavní obsah

U hromadných katastrof bude zasahovat speciální DVI tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezidium připravuje sestavení tzv. DVI týmu, který bude rychle zjišťovat totožnost obětí při případných hromadných katastrofách. Tyto speciální týmy fungují v řadě vyspělých zemí a tvoří je padesátka odborníků z řad kriminalistů, forenzních expertů, genetiků a stomatologů. Informovaly o tom Česká televize a Nova, podle níž má být tým připraven do tří měsíců.

Foto: Jana Pechová, Právo

Hromadná nehoda. Ilustrační foto

Článek

O vzniku DVI týmu (z anglického Disaster Victim Identification - identifikace obětí nehod), který by zasahoval v případě přírodních katastrof, hromadných dopravních nehod a teroristických útoků, se v Česku uvažuje více než pět let. Přispělo k tomu hlavně ničivé tsunami v roce 2004 v jihovýchodní Asii.

Podle vedoucího oddělení vědy Kriminalistického ústavu Petra Bendla by se měl tým svolávat v případech, kdy bude více než deset obětí.

DVI týmy už několik let fungují například v Německu, Nizozemsku, Belgii, Francii, Finsku, Británii, Slovinsku i Turecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám