Hlavní obsah

U Chebu spadla stíhačka z druhé světové války Hawker Hurricane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb/Praha
Aktualizováno

Během leteckého dne v Chebu se v neděli zřítil historický letoun Hawker Hurricane IV z druhé světové války. Stroj vlastnilo letecké muzeum na Točné.

Foto: Letiště Točná

Stíhací letoun Hawker Hurricane, který v neděli havaroval.

Článek

Pilot při pádu stroje zahynul. Jednalo se o zkušeného pilota, který dříve létal na proudových stíhačkách a pilotoval i dopravní letadla. Měl velké zkušenosti i s pilotováním historických strojů.

Stroj podle ČTK narazil v 15:30 do domu. Při havárii letadla byl ještě jeden člověk lehce zraněn, řekl mluvčí záchranné služby Radek Hes. Záchranka na místo poslala tři vozidla a vrtulník.

Po nehodě byl letecký den ukončen.

Na místě vpodvečer stále zasahují všechny složky záchranného systému. „Je tam vrtulník a bude i dron Letecké služby, která nám pomáhá monitorovat a ohledávat místo události. Dokumentovat místo události bude i 3D scanner. Na vyšetřování příčiny nehody budeme spolupracovat s Úřadem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ řekla policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Policie na místě neštěstí. Při vyšetřování bude spolupracovat s Úřadem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod

„Žádáme veřejnost o spolupráci. Pokud někdo viděl pád letadla nebo má kamerové záznamy, volejte na linku 158,“ doplnila.

Hawker Hurricane, připomínající působení československých letců v Británii, se podařilo dostat do České republiky loni v červnu, když byl odkoupen od belgického majitele. Po nákladné rekonstrukci přeletěl na letiště Točná. Od té doby se představil na několika leteckých dnech.

BEZ KOMENTÁŘE: Válečná stíhačka Hawker Hurricane přiletěla do Prahy loni v červnu.Video: Novinky

„Originální identita stroje z Točné není úplně objasněna, uvedl loni historik Jiří Rajlich, „patřil k 1200 strojům Hurricane Mk.IIB, Mk.IIC, Mk.IID a Mk.IV vyrobeným v továrně Hawker Aircraft v Langley mezi 20. listopadem 1942 a 19. dubnem 1943.“

Rajlich dodal, že byl zařazen k 6. peruti, RAF, která působila v Itálii, Řecku a Jugoslávii: „Po válce sloužil na Kypru a v tehdejší britské Palestině.“ 

Při pádu historického letadla zemřel pasažér

Krimi

Vrak stroje bez motoru byl objeven v roce 1983 na šrotišti v Jaffě, získal ho Doug Arnold, kterému se podařilo sehnat i dva páry křídel z indického Dehradúnu, což umožnilo rekonstrukci.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Havarovaný Hawker Hurricane během sobotní letové ukázky v Chebu

O tu se pokusil Stephen Grey z duxfordské Fighter Collection, který letadlo koupil v roce 1991. Stroj nakonec přenechal firmě Hawker Restoration Ltd. z Mildenu v Suffolku, kde byl letoun restaurován v letech 2001 až 2003 do podoby kanónové verze s kanóny Hispano.

Do Prahy přiletěla válečná stíhačka Hawker Hurricane

Domácí

V roce 2003 absolvoval první let a stal se součástí kolekce Flying Legends. V roce 2006 ho koupil Michael Potter z Vintage Wings of Canada.

V březnu 2018 byl prodán do Belgie, kde poprvé vzlétl v listopadu téhož roku. Byl jedním z patnácti letuschopných hurricanů, jediným létajícím verze IV. Svůj domov po rekonstrukci a zkušebním letu našel na letišti Točná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám