Hlavní obsah

U Černého jezera se utábořili němečtí turisté, dojeli si tam i přes zákaz autem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinku německých turistů, kteří dojeli autem přes zákaz vjezdu až do srdce národní přírodní rezervace, u ledovcového Černého jezera si postavili stan a rozdělali oheň, odhalili ve čtvrtek při společných hlídkách na Šumavě strážci národního parku a Policie ČR.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Společná hlídka policistů a strážců šumavského národního parku u ledovcového Černého jezera u Železné Rudy narazila na německé turisty, kteří si postavili stan a rozdělali oheň přímo u cedule chráněné území - vstup zakázán.

Článek

S přestupky turistů, kteří například zajedou autem přes zákaz vjezdu, koupou se v ledovcových jezerech nebo vjedou na kole mimo vyznačenou cestu, se šumavští strážci setkávají nezřídka. Tak velký přestupek, jaký zjistili ve čtvrtek u skupiny německých turistů, ale obvyklý není.

„Vjezd autem několik kilometrů za zákaz vjezdu, rozdělávání ohně a táboření, tak velký přestupek je výjimečný. Za spáchaný přestupek dáme blokovou pokutu. Její výše přímo na místě může dosáhnout až 10 000 korun, ve správním řízení může být i vyšší,” řekl Jan Chudý ze strážní služby parku.

Společné hlídky policistů se strážci parku mají hlavně preventivní charakter. Jejich cílem je předcházet porušování právních předpisů a pravidel, která se pojí k chráněnému území, a chránit životy a zdraví lidí v těžko přístupných lokalitách. Za vážná porušení pravidel a přestupky ale lidem hrozí i vysoké pokuty.

Cyklistům se v šumavském lese nelíbil kamion se dřevem, řidiče zbili

Krimi

„Společné hlídky, které jsou jednou z osvědčených forem spolupráce, realizují policisté a strážci v průběhu celého roku, nejčastěji pak v době zvýšené návštěvnosti jako je letní nebo zimní období,” řekla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Vzhledem k rozsáhlému a členitému území se turisté na Šumavě mohou setkat zejména se společnými cyklohlídkami železorudských policistů a strážců parku. V horském terénu najezdí kolem 50 kilometrů za den.

Policie ve čtvrtek a v pátek navíc v okolí Železné Rudy a Modravy organizuje i preventivní akci, kde chce návštěvníkům připomenout základní pravidla správného a bezpečného chování v této krajině, ať už s ohledem na přírodu, nebo na vlastní bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám