Hlavní obsah

Ranní nehoda u Struhařova: vlak podle cestujícího před srážkou nebrzdil

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Struhařov
Aktualizováno

U Struhařova na Benešovsku se v neděli nad ránem střetl autobus s projíždějícím vlakem. Podle upřesňujících informací Drážní inspekce se zranilo celkem dvanáct lidí. Hlavní tah mezi Benešovem a Vlašimí zůstává do odvolání uzavřený.

U Benešova se střetl vlak s autobusem Video: Aktu.cz

 
Článek

„V 6.40 hodin se mezi Struhařovem a Dobříčkovem střetl osobní vlak s autobusem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil,” říká mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Celkem se zranilo dvanáct lidí, pět cestujících z vlaku a strojvedoucí a stejný počet lidí v autobuse plus opět řidič, upřesnil před polednem Drápal.

BEZ KOMENTÁŘE: U Benešova se střetl vlak s autobusem, jedenáct zraněnýchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jediným, kdo vyvázl úplně bez šrámů, byl asi čtyřicetiletý cestující z vlaku, který z nehody odešel po svých.

„Jeli jsme a najednou náraz, já seděl zády po trase,” popsal serveru Aktu.cz. „Najednou bum a už to bylo. Zůstali jsme ve vlaku a čekali jsme, až přijedou hasiči. Pak jsme postupně vylézali ven. Lidem v autobusu pomáhali záchranáři a lidi, co jeli okolo autem,” dodal.

Vlak nebrzdil, autobus jel nejspíš na červenou

Z jeho svědectví vyplývá, že vlak před srážkou nestihl brzdit, což potvrdilo i šetření Správy železnic. Podle ní výstražná světla v době střetu soupravy s autobusem blikala. „Autobus vjel na přejezd v okamžiku, kdy tam projížděl osobní vlak dopravce České dráhy. Dle předběžných informací byla přejezdová výstražná světla v činnosti," uvedla na twitteru Správa železnic. Škoda na místě nehody byla vyčíslena na 2,6 milionu na autobusu a 120 tisíc na trati, upřesnil během dopoledne Drápal.

Foto: Novinky

Kolize si vyžádala 11 zraněných, z toho jedna osoba je zraněna těžce.

Foto: Novinky

Vlak tlačil autobus kus před sebou.

Podle informací reportéra Novinek z místa byla jedna žena zraněna těžce. Tu do nemocnice odvezl záchranářský vrtulník, ostatní zraněné rozvezly do nemocnic sanitky.

Foto: Novinky

U nehody zasahovaly hasičské jednotky.

„Vlak byl po nárazu odhozen mimo jednokolejnou trať a autobus skončil na kolejích. Na místě jsou všechny složky Integrovaného záchranného systému," uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Škoda: téměř čtyři miliony

Na základě šetření na místě byla upřesněna celková škoda. Ta byla nakonec vyčíslena na celkem 3,7 milionu korun (2,6 mil vlak, 800 tisíc autobus, 300 tisíc trať).

Hlavní silnice mezi Benešovem a Vlašimí je do odvolání uzavřená, situaci monitoruje i policejní vrtulník. Po osmé už byli všichni zranění z místa nehody odvezeni a hasiči začali s vyprošťovacími a odklízecími pracemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám