Hlavní obsah

Turista s kytarou neplánovaně strávil noc pod Sněžkou. Náhodou ho našli hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Výcvik hasičů na úbočí Sněžky se neplánovaně ve středu dopoledne změnil v ostrou záchranu vyčerpaného turisty. Ten vyrazil s kytarou do hor špatně vybaven. Muži, jenž strávil v mrazivém horském terénu noc, skupina hasičů při nácviku dovedností při zimním pohybu v horách patrně zachránila život.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Turista na úbočí Sněžky měl štěstí v neštěstí.

Článek

„Těžko říci, jak by to dopadlo, kdyby na něho hasiči kolem deváté hodiny dopoledne náhodně nenarazili. Prochladnutý turista neměl sílu v horské túře pokračovat. Riziko umocňovalo nevlídné mlhavé klima, které ztěžovalo orientaci v terénu,“ popsala mluvčí královéhradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Z vrcholu Sněžky se zřítil muž, padal téměř 400 metrů

Krimi

Turistu bez náležité zimní výstroje i výzbroje, která pro snadnější pohyb v závějích vyžadovala sněžnice, objevili hasiči zhruba kilometr od stanice lanovky na Růžové hoře směrem na vrchol nejvyšší české hory. Cesta na nejvyšší českou horu není v současné době příliš frekventovaná, a vyčerpaný turista se tak pomoci ani nemusel dočkat.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Turista na úbočí Sněžky měl štěstí v neštěstí.

Muži podle záchranářů scházelo náležité zimní vybavení pro pobyt v horách, zato nechyběla kytara. Tou se ale v chladné sněhové závěji nezahřál.

„Vzhledem k nevlídnému počasí bylo štěstí, že na muže trutnovští hasiči dopoledne narazili. Záchranářům se muže, jenž postrádal i takovou nezbytnost, jakou představuje teplé oblečení, podařilo postavit na nohy a pomoci mu dojít ke stanici kabinové lanovky. Lanovkou pokračoval do Pece pod Sněžkou, kde si ho přebrala Horská služba,“ doplnila Götzová.

Turisté mají smůlu, strakapoud rozkloval rozhlednu

Koktejl

„Lezecká skupina hasičů, jíž náhodná ostrá akce zpestřila pravidelný výcvik, poté pokračovala na vrchol Sněžky,“ podotkla Götzová. „Turistu jsme předali zdravotnické záchrance, která ho dopravila do nemocnice,“ dodal náčelník krkonošských horských záchranářů Pavel Jirsa.

Celoročně bivakovat na území Krkonošského národního parku (KRNAP) není podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného při dodržení jasně stanovených podmínek zakázané. „Návštěvní řád parku to nevylučuje ani v nejpřísněji chráněných klidových územích. Turisté ale nesmějí opustit oficiální trasy, rozbíjet tábory nebo rozdělávat ohně,“ upřesnil Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám