Hlavní obsah

Trojice měla unést muže na Slovensko, kde zemřel. Poté jeho rodině posílala uklidňující SMS

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obžalobu v sedm let starém případu smrti muže navrhli státnímu zastupitelství kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle vyšetřovatelů v roce 2014 dva muži a žena vylákali na Slovensko dalšího muže, který v jejich zajetí zemřel. Jeho tělo se dosud nenašlo. Podezřelí podle policie po smrti muže psali jeho příbuzným esemesky, které je měly přesvědčit, že je v pořádku. Hrozí jim až 16 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu ve čtvrtek informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na webu. Jeho kolegové po ukončení vyšetřování žádají státní zastupitelství, aby podalo k soudu obžalobu na dva muže a jednu ženu pro trestný čin zbavení osobní svobody.

Obvinění, jejichž věk ani národnost policie nesdělila, podle kriminalistů v roce 2014 vylákali z Česka na Slovensko muže (ročník 1988) s odůvodněním, že je potřeba uklidit ho před finančním úřadem a policií kvůli daňové trestné činnost, ve které měl muž figurovat jako tzv. bílý kůň, čímž se slangově označuje nastrčená osoba.

„Následně měl být muž proti své vůli několik dní držen v jedné nemovitosti na severozápadním Slovensku. Z dosud neznámých příčin však během této doby mělo podle našich závěrů dojít k úmrtí muže,” sdělil mluvčí.

Lupič donutil na semaforech vystoupit z auta řidičku s dítětem a ujel, dostal 7 let

Krimi

Během následujícího zhruba měsíce posílali obvinění podle kriminalistů z Německa esemesky rodině a přítelkyni zemřelého, aby vytvořili dojem, že muž je v pořádku a pracuje v Německu. Že jede do Německa, řekl muž rovněž své rodině před odjezdem, což mu měl nařídit organizátor akce.

Tělo muže se podle policie nikdy nenašlo. Na případu pracovali čeští policisté ve spolupráci se slovenskými detektivy z Národnej kriminálnej agentury (NAKA). Kdy policie v kauze zatýkala, policie nesdělila. Ibehej pouze uvedl, že soud nejdřív poslal všechny tři obviněné do vazby, později ženu propustili a policie ji vyšetřuje na svobodě.

Za únos dcerky soud ženě snížil trest, odsedí si tři roky

Krimi

„Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Všem obviněným hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody od 8 do 16 let,” dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám