Hlavní obsah

Trnka s Půlpytlem byli v kauze dotací osvobozeni

Novinky, Marek Bádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého šéfa Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku a jeho kolegu Martina Půlpytla v případě údajných machinací s eurodotacemi. Obžaloba je vinila ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a zneužívání eurodotací. Podle spisu dosáhla výše škody 300 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel u soudu

Článek

Státní zástupkyně Darja Dunajová ve své závěrečné řeči navrhla obžalovaným Trnkovi a Půlpytlovi tříleté nepodmíněné tresty a zákaz činnosti plus náhradu ve výši škody 70, resp. 243 miliónů korun.

Podle žalobkyně se nedopustili podvodu ani korupce, ale měli ze své pozice zasahovat do hodnocení projektů a žádostí o dotace. Tím se měli provinit zneužitím pravomoci veřejného činitele. Jejich obhajobu označila za nepřesvědčivou a argumenty za nedostačující: „Argumenty nelze akceptovat, protože neodpovídají zjištěným skutečnostem.“

Osvobozující rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně se na místě odvolala.

Obhajoba trvala na nevinně obou obžalovaných. Žádná reálná škoda prý nevznikla. „Nikdy nebylo prokázáno, že by můj klient měl někdy projekt protlačovat,“ uvedla Trnkova obhájkyně před soudem. Sám Trnka při svém proslovu opakoval, že se cítí nevinný. „Já jsem si připadal jak na jiném hlavním líčení, když jsem poslouchal závěry obžaloby,“ komentoval závěrečnou řeč státní zástupkyně.

Systém je jinde běžný

Předseda senátu Alexander Sotolář rozhodnutí soudu odůvodnil tím, že se nejednalo o podvod, korupci ani pletichy. Obžalobou zpochybněný systém hodnocení je podle soudu uplatňován běžně i v jiných regionech, aniž by tato praxe byla považována za nevhodnou.

Případ se týká Regionálního operačního programu Jihozápad z roku 2008. Trnka měl vnitřním předpisem povolit obcházení informačního systému pro hodnocení projektů. Díky tomu měl mít s Půlpytlem přehled o pořadí projektů a mohli následně změnit bodové ohodnocení u několika projektů.

Jihočeský a Plzeňský kraj coby poškození požadují po obžalovaných skoro 250 miliónů korun. Soud je v rozsudku odkázal na občanskoprávní řízení.

Spolu s nimi je obžalovaná i jejich spolupracovnice Klára Šťastná (dříve Böhmová). Soud však vzhledem k jejím zdravotním problémům její stíhání dočasně odložil.

Trnka s Půlpytlem již jednou byli za machinace s dotacemi nepravomocně odsouzeni na tři roky s podmínkou. Případ bude rozhodovat Vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám