Hlavní obsah

Třináctiletý chlapec ubodal opilou babičku. Ponižovala ho

Ve škole měl vynikající prospěch. Učitelé ho hodnotili jako velice inteligentního, přemýšlivého a nadaného žáka, který občas vyvedl jen běžnou klukovinu. O to větším šokem pro všechny byla zpráva, že brutálně ubodal svoji babičku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli vraždě z loňského února skončil 13letý hoch z Chebska před soudem. I když ho nelze pro nízký věk potrestat, speciální soud pro mládež mu s ohledem na závažnost provinění uložil ústavní ochrannou výchovu.

„Nezletilý se dopustil činu jinak trestného, kdy svým jednáním naplnil znaky zločinu vraždy. V daném případě se tak jeví nezbytné mu uložit nejpřísnější formu výchovného opatření, aby získal potřebný náhled na nepřípustnost podobného jednání,“ stojí v rozhodnutí soudkyně Pavlíny Müllerové z letošního února, které Právo získalo na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Tragická událost se stala v malé obci na Chebsku. Chlapec tehdy doprovázel opilou babičku z rodinné oslavy do jejího domu. „Došlo ke slovní hádce mezi ním a jeho babičkou, která ho pod vlivem alkoholu dlouhodobě ponižovala a urážela. Zaútočil na ni kuchyňským nožem a dvaačtyřicetkrát ji zasáhl do různých částí těla. Rány mířily na hlavu, do krku, hrudníku, břicha, zad a nohou,“ konstatovali policejní vyšetřovatelé.

Policie ukončila vyšetřování vraždy syna a sebevraždy matky v Krkonoších

Krimi

Hoch se k činu doznal. Podle svých slov se nedokázal udržet, když do něj babička opět rýpala.

„Říkala, že nic nedokážu, a nadávala mně do debilů. Chtěla mi dát facku, tak jsem popadl nůž a sekl ji do ruky. Začala do mě kopat a v tom okamžiku jsem ji bodl do hrudníku. Řvala bolestí a znovu mě sprostě urážela. Bouchlo to ve mně a začal jsem do ní sekat jako sekerou,“ popisoval školák, co se dělo v domě. Po činu chvíli uvažoval o útěku. Nakonec se přiznal rodičům.

Byla hádavá a agresivní

„Babička hodně pila. Opilá pak byla zlá a urážela mě. Kdybych mohl vrátit čas, tak to neudělám,“ uvedl mladík před soudem. Jeho příbuzní potvrdili, že zavražděná žena měla dlouhodobé problémy s alkoholem, v opilosti bývala nepříjemná, hádavá a agresivní.

Podle soudních znalců není mladík primárně násilnické povahy a nemá zvýšené sklony k agresivitě. „Lze ho popsat jako sebestředného, rozmazleného s určitou háklivostí na sebe a omezenou schopností přijímat kritiku. Je citlivý na nedostatek respektu a na zpochybňování,“ konstatovali znalci a hovoří také o nabubřelém sebevědomí.

Z posudků dále vyplývá, že hoch sice prožívá pocit viny z toho, co se stalo, ale v podstatě je přesvědčen, že si za to babička může sama svým chováním. „Není mu líto zmařeného života, lítost prožívá hlavně nad svojí další perspektivou,“ doplnili znalci s tím, že prognóza nápravy je u školáka příznivá.

Uhořela při 1100 stupních, popsali znalci soudu trýznivou smrt ženy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám