Hlavní obsah

Tři osoby se na Štědrý den přiotrávily plynem

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skuteč

Celkem 21 osob bylo na Štědrý den evakuováno z bytového domu na Palackého náměstí ve Skutči na Chrudimsku. Příčinou byl pravděpodobný únik nebezpečného plynu oxidu uhelnatého. Tři osoby se ho nadýchaly, takže bylo nutné jejich lékařské ošetření.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Hasiči byli na místo přivolání v 17:53 hodin. Po příjezdu na místo provedli měření a naměřili 60 jednotek ppm tohoto plynu, proto ihned začali s odvětráním zasažených místností. Na některých místech hasičům přístroje ukazovaly až 150 jednotek ppm (částic na milión) oxidu uhelnatého,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Celkem bylo evakuováno 21 osob z 8 bytových jednotek, zatímco hasiči se přetlakovou ventilací se snažili co nejrychleji nebezpečný plyn z objektu vyvětrat. Poté hasiči spolu s plynaři postupně obcházeli všechny byty a zjišťovali možnou závadu. Hasiči odpojili objekt od přívodu plynu a ihned zajistili přímotopy pro všechny rodiny v bytovém domě.

„Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla. Hasiči tak stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém,“ vysvětlila Vendula Horáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám