Hlavní obsah

Tři korejské šičky drží policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKUTEČ

Chrudimská policie v souvislosti se čtvrtečním ranním napadením štábu České televize před společností SAM ve Skutči zadržela tři severokorejské dělnice. Šičky jsou podezřelé z loupeže a podle policejní mluvčí Věry Hamáčkové po jednání s policií také vrátily kazetu z poničené kamery televize.

Foto: freeimages.com

Cílem Nadačního fondu Psí Naděje je pomáhat opuštěným nebo týraným psům, podporovat psí domovy, útulky a všechny, kterým není lhostejný osud pejsků.

Článek

"Čekáme, až přijedou z Prahy tlumočnice, teprve potom se začnou vyslýchat a pak se jim případně sdělí obvinění," dodala mluvčí.

"Točili jsme před závodem na veřejném prostranstvím anketu se zaměstnanci. Ředitel společnosti o tom byl informován. Náhle se z postranní ulice vynořila skupina asi 30 korejských žen. Ječely a zaútočily na nás, škrábaly, strkaly a létaly i kameny," uvedl redaktor ČT Vlastimil Weiner.

Ženy podle něj útočily především na kameramana ve snaze zabránit mu v dalším natáčení. Cizinky štábu sebraly kameru a utekly s ní do areálu společnosti. Vydaly ji poškozenou a bez kazety až po příjezdu policistů. Kameraman Antonín Jirucha přitom utrpěl lehká zranění.

Televize ještě během dnešního odpoledne podá trestní oznámení. ČT se podle mluvčího ČT Martina Krafla také podařilo získat zpět kazetu, na které je zaznamenaný začátek incidentu. Záběry odvysílá ve večerním zpravodajství.

Podle jedné ze zaměstnankyň firmy se dělnice ze Severní Koreje často chovají impulzivně. "Ony třeba vybouchnou na paní mistrovou a vzápětí přijdou, omluví se a řeknou 'Promiňte, já jsem to tak nemyslela'," dodala.

Případ nadále vyšetřuje policie.

Novodobé otrokyně?

Média se o asi padesátku mladých severokorejských dívek začala zajímat kvůli podezření, že peníze vydělané šitím spodního prádla pro italskou společnost odevzdávají režimu ve své zemi a jde tak o novodobé otrokyně.

Připustil to ve středu finanční ředitel společnosti SAM Václav Košner. "Předpokládáme, že jim to asi berou a odesílají to do Koreje, ale to nevíme, nemáme to doložené," uvedl. Velvyslanectví Korejské lidově demokratické republiky to popřelo.

Okolnosti vyšetřuje policie

Ženy prý denně doprovázejí za bránu firmy dva důstojníci režimu. Kromě společných vycházek navíc dělnice nesmějí vyjít mezi místní lidi. Přitom v Žebráku, ale také v Železné, pracují legálně, na oficiální povolení.

Případem se zabývá cizinecká policie, která zjišťuje, zda nebyl porušen zákon a pobytový režim. Dále se vyšetřuje, zda není páchán nějaký trestný čin, například omezování osobní svobody, případně vydírání, jak již dříve řekl ministr vnitra Stanislav Gross.

Reklama

Výběr článků

Načítám