Hlavní obsah

Tři děti živořily v chatce v Hluboké. Myly se v potoce, na záchod chodily do lesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká nad Vltavou
Aktualizováno

Na otřesný případ narazili strážníci v Hluboké nad Vltavou. V chatě v lese tam se třemi dospělými včetně matky živořily tři děti ve věku pět, sedm a osm let. Na záchod chodily za chatu a myly se v místním potoce. Strážníci případ předali sociálním pracovnicím i policistům. Matka se před strážníky schovávala. Děti skončily v domově.

Foto: Městská policie Hluboká nad Vltavou, Novinky

Děti živořily v chatce v Hluboké nad Vltavou.

Článek

Hlubočtí strážníci informovali o šokujícím nálezu z konce března na sociálních sítích.

„Po příchodu k chatce o velikosti cca tři krát čtyři metry bylo zjištěno, že se zde nacházejí tři nezletilé děti ve věku 5, 7 a 8 let, které ani nevěděly, kdy byly naposledy ve školce a ve škole, nebo co je to čištění zubů,“ popisoval Novinkám případ zástupce vrchního strážníka Patrik Brožek.

Děti městským policistům sdělily, že se chodí mýt do potoka poblíž. Řekly také, že jedly naposledy v 11 hodin chleba, když jejich matka odešla do města. Strážníci na místě byli v půl třetí odpoledne.

„Na místě se s dětmi nacházela další dospělá osoba, která měla děti prý hlídat,“ uvedl Brožek. Děti měly pobývat podle svědectví z místa v chatce minimálně čtrnáct dní, když je prý vyhodil z bytu jejich otec.

Rodiče v Trnavě bili děti řetězem. Před hladovějícími potomky provokativně jedli

Evropa

Strážníci okamžitě zavolali na místo sociální pracovnice OSPOD. „Po příjezdu sociálních pracovnic OSPOD byly děti odebrány a z místa odvezeny na vyšetření do nemocnice a poté umístěny do dětského domova,“ uvedl strážník.

Strážníci na chatku přišli, když hledali tři osoby, které dělaly rozruch před místním obchodem. Na matku dětí už předtím hlídka narazila ve městě, ona se však schovávala a pořvávala na ně. Strážníci byli na místě u chaty 27. března kolem druhé hodiny. „Ve schovávání žena pokračovala a nedostavila se k chatce ani poté, co byla telefonicky kontaktována. Sdělila, že dorazí za asi 30 minut, během celého řešení do přibližně 17 hodin se však neukázala, bylo jí to úplně jedno,“ kroutil hlavou Brožek.

Podle něho bylo matce už předtím odebráno několik dětí. Případ předali strážníci i policistům s podezřením na zanedbání povinné péče.

Rodina prý pobývala na jihu Čech krátkodobě

Novinky kontaktovaly i sociální pracovnice OSPOD v Českých Budějovicích, ty se však nemohly kvůli mlčenlivosti vyjadřovat. Náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ODS) pak zprostředkovala alespoň informace z odboru sociální správy krajského úřadu, který postup českobudějovických sociálních pracovnic kontroloval. Z nich vyplynulo, že žena s dětmi pobývala na jihu Čech jen krátkodobě. „Bylo zjištěno, že rodina pobývala na území Jihočeského kraje krátkodobě, proto jejich aktuální pobyt nemohl být OSPOD České Budějovice znám,“ uvedla vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí krajského úřadu Marta Sýkorová.

Upozornila, že ihned po ohlášení Policií ČR OSPOD České Budějovice situaci dětí vyhodnotil a zvolil nejvhodnější řešení, které odpovídá zájmům nezletilých dětí. „Postup OSPOD byl krajským úřadem prověřen, nebylo zjištěno žádné pochybení,“ doplnila Sýkorová.

Školačce píchal pervitin, kousal ji do obličeje a prodával na sex. Byla to její volba, hájí se obžalovaný

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám