Hlavní obsah

Tramvaják dostal za tragickou nehodu 4,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidič tramvajové soupravy, která letos v březnu vinou nepřiměřené rychlosti vykolejila na pražském Karlově náměstí a zabila muže a ženu, má jít na 4,5 roku do vězení. V hlavním líčení o tom ve čtvrtek rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

Tramvaj 16. března vykolejila kolem 06:30 na křižovatce ulic Ječné, Resslovy a Karlova náměstí v místě, kde trať zahýbá směrem k Národní třídě. Zadní vůz tramvaje narazil do lidí čekajících na ostrůvku ve směru na Moráň.

Osmačtyřicetiletý tramvaják Jiří Panenka jezdil jako řidič tramvaje již dvanáct let. Od nehody navštěvoval psychologa, aby se dokázal s tragédií vyrovnat. Všem zraněným i pozůstalým po dvou mrtvých se omluvil.

Jel příliš rychle

"Oknem tramvaje jsem viděla jen vytřeštěné oči, jak se ten pán snažil uskočit," popsala Obvodnímu soudu pro Prahu 2 jedna ze svědkyň, která tramvají cestovala. Ve voze byl podle ní prach a kouř, všude se sypalo sklo.

"Šla jsem na tramvajovou zastávku a pak už si nepamatuji vůbec nic," řekla Romana Š., která dosud chodí s pomocí francouzské hole. Od nehody je stále v pracovní neschopnosti - mimo jiné utrpěla zlomeniny lebky, žeber, nohy a poranění plíce.

Podle žalobce zavinil Panenka tragickou nehodu tím, že jel dvakrát rychleji, než podle předpisů směl. Drážní inspektoři naměřili rychlost 32,1 kilometru v hodině, ačkoli je v osudném místě povolena maximální rychlost 15 kilometrů v hodině.

Reklama

Související články

Vykolejená pražská tramvaj vjela do lidí

Krátce po půl sedmé vykolejila v Praze za zastávkou Karlovo náměstí tramvaj číslo 22. Vykolejený vůz jel směrem na lidi v protisměrné zastávce. Nehodu, kterou...

Výběr článků

Načítám