Hlavní obsah

Tragický listopad na silnicích: zemřelo 56 lidí, o 14 víc než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu zemřelo při nehodách na českých silnicích zatím 56 lidí. Je to o 14 obětí více než ve stejném měsíci loni. Od začátku roku si nehody v Česku vyžádaly 520 obětí, což je meziročně o 62 více. O znepokojivých číslech ze statistiky informoval v pátek ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Foto: Policie ČR

Následky tragické nehody u Hořic

Článek

Celkový počet listopadových nehod bude podle Lercha přibližně stejný jako loni, nárůst obětí je ale způsoben několika nehodami, při kterých zemřelo více lidí. „Nejvíce se na počtu listopadových obětí podíleli řidiči osobních aut, jichž zemřelo 21, ale nehody nepřežilo rovněž 20 spolujezdců," uvedl.

Nejčastější příčinou nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky a nepozornost. „Vzhledem k tomu, že se mění klimatické podmínky, tam významnou roli hrála rychlost. Řidiči podcenili přicházející zimní období," dodal Lerch.

V listopadu se v Česku staly dvě tragické nehody, při kterých zemřeli čtyři lidé. Ve čtvrtek 8. listopadu se u Drhovle na Písecku srazil nákladní a osobní vůz. O život přišli čtyři pasažéři osobního auta. [celá zpráva]

Třinec, Hořice a Okřínek

O tři dny později se pak v Třinci-Neborech na Frýdecko-Místecku srazil kamion s dodávkou. Zemřeli cizinci ve věku od 19 do 47 let, všichni cestovali v dodávce. [celá zpráva]

Další dvě listopadové nehody si vyžádaly po třech obětech. První z nich se stala v úterý 6. listopadu u Hořic na Českokrumlovsku, kde se srazil osobní vůz s nákladním autem. Na místě zahynuly ženy ve věku 17 a 23 let, v nemocnici později svým zraněním podlehl i devatenáctiletý mladík. [celá zpráva]

Tři lidé zahynuli také o uplynulém víkendu při noční nehodě osobního auta u Okřínku na Nymbursku. Auto narazilo do stromu. [celá zpráva]

Statistika je předběžná

Zatím nejtragičtějšími letošními měsíci jsou srpen a září, kdy zemřelo při nehodách shodně 65 lidí. V únoru bylo obětí 21, letos nejméně. Statistiky listopadových dopravních nehod jsou předběžné. Počty obětí mohou stoupat i klesat.

Pokud se například při vyšetřování prokáže, že řidič zemřel vlivem zdravotní indispozice, a nikoliv v souvislosti s nehodou, pak není ve statistikách dále veden jako oběť dopravní nehody. Naopak pokud někdo zemře později na následky zranění, která si při dopravní nehodě způsobil, počet obětí se zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám