Hlavní obsah

Tragédie hradeckého autobusu na přejezdu nemá viníka

Právo, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Více než rok trvalo vyšetřování tragické železniční nehody v Březhradě na Královéhradecku, kde se srazil vlak s linkovým autobusem. Tehdy na místě nefungovala varovná světla. Srážka stála život čtyři lidi, včetně řidiče autobusu. Další čtyři osoby utrpěly vážnou újmu na zdraví.

Foto: Luboš Fait

Harmonia Mozartiana Pragensis

Článek

Z pátečního oficiálního policejního rozhodnutí vyplývá, že za březhradskou tragédii neponese nikdo odpovědnost. Řidič autobusu je po smrti, a na druhou stranu se nepodařilo zjistit, kdo konkrétně může za poruchu uváděného zabezpečovacího zařízení.

"Šetřením a znaleckým zkoumáním bylo zjištěno, že řidič autobusu městské hromadné dopravy měl možnost předejít vzniku dopravní nehody, a to i přes skutečnost, že nebylo výstražné světelné a zvukové zabezpečovací zařízení funkční," uvedla mj. policie

Řidič linkového autobusu číslo 12 patrně nesledoval, zda se k přejezdu blíží vlak. Pokud by tak učinil, mohl podle policie srážce zabránit.

Zmařeny čtyři lidské životy

Neštěstí se stalo loni 4. dubna krátce před šestou hodinou ranní. Autobus na přejezdu zachytil projíždějící vlak jedoucí 85 kilometrů v hodině a následky byly tragické. Tři cestující a řidič zemřeli. V případě pasažérů se jednalo o dvě ženy a osmnáctiletého mladíka.

Mnohem lépe srážka dopadla pro 64 cestujících z vlaku, kde byli lehce zraněni pouze strojvedoucí a jeden pasažér.

V okolí přejezdu je přitom dobrý rozhled, minimálně dvě stě metrů na každou stranu. Pitva řidiče, který dříve jezdil u policie a byl za volantem zkušeným profesionálem, vyloučila požití alkoholu před jízdou a prokázala jeho dobrý zdravotní stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám