Hlavní obsah

Tentokrát podvodníkům na internetu nenaletěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Hned dva pozitivní případy, kdy se lidé nenechali oklamat a okrást podvodníky v kyberprostoru, zaznamenali v pondělí policisté v Olomouckém kraji. V jednom šlo o dvacetiletou ženu z Olomouce, která na internetu prodávala fotoaparát, ve druhém o devětapadesátiletého Přerovana, který chtěl koupit přepravní kontejner.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Dvacetiletou ženu z Olomouce chtěl podvodník připravit o 160 tisíc korun. Ta jeho nekalý záměr na poslední chvíli odhalila,“ sdělil v úterý Novinkám policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že žena na internetu prodávala fotoaparát.

„V neděli se jí ozval zájemce, který jí následně poslal odkaz na přepravní společnost. Žena na něj klikla a vyplnila požadované přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Poté se jí v bankovní aplikaci objevila zpráva týkající se ověření její karty,“ konstatoval mluvčí.

V tu chvíli podle něj žena zpozorněla a kontrolou svého účtu objevila žádost k převodu 160 tisíc korun ze svého spořicího účtu na běžný. Žádost ihned zamítla, kontaktovala banku a nechala účty zablokovat.

Žena z Lounska naletěla podvodníkovi, přišla o 1,5 milionu

Krimi
Foto: Policie ČR, Novinky

Na co si dát pozor při prodeji prostřednictvím internetu, upozorňují policisté i prostřednictvím letáků

„K odcizení peněz nedošlo. Pachateli hrozí za trestné činy podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku spáchaného ve stadiu pokusu trest odnětí svobody na tři léta až osm let,“ uvedl Hejtman.

Podvodníka na internetu prokoukl podle něj i devětapadesátiletý muž z Přerova. Toho zaujala na Facebooku nabídka přepravního kontejneru za 36 tisíc korun. Kontaktoval inzerujícího a ten mu zaslal zálohovou fakturu na 18 tisíc korun.

„Opatrný muž si ale fakturu ověřil u společnosti, která na ní byla uvedena. Zavolal do pražské firmy, kde se dozvěděl, že žádnou takovou fakturu nevystavovali a jedná se o podvodníka, který se vydává za jejich společnost,“ dodal policejní mluvčí s tím, že v tomto případě hrozí pachateli za pokus podvodu až dva roky za mřížemi.

Čekala stovku za prodanou vestu na psa, přišla o 15 tisíc. Neklikejte na odkazy od neznámých lidí, opakuje policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám