Hlavní obsah

Teď už se zamykám, řekl u soudu muž, kterému po útoku mladíka zůstal kus nože v hlavě

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

„Nedokážu si vysvětlit, proč jsem tak neadekvátně reagoval. Mrzí mne to, a kdyby to šlo, vrátil bych vše zpátky,“ sypal si v pondělí dopoledne u Krajského soudu v Hradci Králové pomyslný popel na hlavu téměř devatenáctiletý Miroslav Jehlička. U soudu se přitom zpovídá z pokusu o vraždu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Miroslav Jehlička je na rozdíl od svých kumpánů obžalován i z pokusu o vraždu.

Článek

Vše přitom začalo relativně nevinně. Spolu se dvěma kumpány Jaroslavem Vítkem (20) a Jiřím Vodákem (26) se loni v srpnu vydali v Lanškrouně krást do domu staršího muže. Věřili, že tu najdou nějaký větší obnos peněz, který si spravedlivě rozdělí na tři části.

Oproti předpokladům ale v brašně nalezené v kuchyni objevili pouze 17 korun. Navíc se starší, v té době opilý muž začal probouzet. V tu chvíli Jehlička chytl nůž do ruky a začal poškozeného bodat do hlavy. A to s takovou intenzitou, že o lebku své oběti nůž zlomil a část ho zůstala zabodnutá v jedné z ran.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žil jsem tehdy už 14 dní na ulici. Hledal jsem si práci
obžalovaný Jehlička

Jak uvedl státní zástupce Milan Vacek, trojice znala poškozeného z restaurace. „Situaci jim usnadnilo, že jeho dům nebyl zamčený. Zatímco Jehlička a Vítek objekt prohledávali, Vodák venku hlídal. Prakticky nic ale nenašli. Potom hlavní pachatel, který byl obviněn z trestného činu vraždy ve stadiu pokusu, nad rámec jejich dohody vzal nůž, který tam někde ležel, a začal poškozeného bodat do hlavy a způsobil mu závažná zranění,“ popsal skutek státní zástupce.

Pachatele chytili ihned

„Od té doby se už zamykám,“ uvedl poškozený, který se na útočníkovi ale nedomáhá žádného peněžního odškodnění. Vzhledem k finanční situaci pachatelů by totiž byla náhrada škody zřejmě nevymahatelná.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Miroslav Jehlička (vlevo) byl obžalovaný z pokusu o vraždu, Jaroslav Vítek (uprostřed) a Jiří Vodák z přečinů krádeže a porušování domovní svobody.

Život mu možná zachránila i dobrá práce lanškrounských strážníků a policistů. Ti pachatele, kteří se následně k činu doznali, zadrželi prakticky ihned poté, co byl poškozený zraněn.

„Pohybovali se po městě a všimli si podezřelé skupinky. Mladíci byli už přes svůj nízký věk známé firmy. Strážníci začali monitorovat jejich pohyb a díky tomu našli pobodaného pána a přivoláním pomoci ho zachránili,“ upozornil státní zástupce.

Jsou hyperaktivní 

Ze spisu vyplývá, že znalci hodnotí trojici obžalovaných jako lidi s nestálou povahou, trpící poruchou osobnosti, nezdrženlivostí, se špatným ovládáním, hyperaktivitou. „Žil jsem tehdy už 14 dní na ulici. Hledal jsem si práci, ale máma mne vyhodila,“ řekl soudu Jehlička s vysvětlením, že o předchozí práci v pekařství přišel kvůli třídenní absenci.

Pracoval od svých patnácti let, současně však už měl problémy se zákonem, byl odsouzen za výtržnictví a vandalismus.

Obžalovanému Jehličkovi hrozí 10 až 18 let vězení, jeho spolupachatelé jsou za přečiny ohroženi až třemi lety vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám