Hlavní obsah

Táborník a instruktorka spadli do štoly

Novinky, Petr Pokorný, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

S tragickými následky skončila nedělní hra dětí v táboře ve Střelských Hošticích na Strakonicku. Třináctiletý chlapec se zřítil do sedmimetrové štoly v Kněží hoře u Katovic. Při pokusu o jeho záchranu do ní spadla také mladá žena, která v táboře dělala instruktorku.

Foto: Jan Kaše

Veronika Rubínková předává izraelskému velvyslanci knihu

Článek

Oba nakonec vyprostili přivolaní hasiči. Zatímco chlapce vynesli během chvíle, třiadvacetiletou ženu zachránili až po hodině. Dítě pocházející ze Lhoty pod Horami na Táborsku bezprostředně poté přepravil do českobudějovické nemocnice vrtulník. Lékaři jeho zranění charakterizují jako lehká. Utrpěl otřes mozku, dvě tržné rány a pohmožděniny. Podle důvěryhodného nemocničního zdroje by mohl být chlapec propuštěn ještě tento týden.

Ve vážnějším stavu je mladá instruktorka, kterou sanitka nejprve převezla do strakonické nemocnice. Podle policejního operačního důstojníka při pádu utrpěla zlomeninu pánve a páteře. Hrozí jí tak trvalá invalidita. Teprve po nezbytných vyšetření ji dnes vrtulník dopravil do nemocnice v Brně na oddělení, které se specializuje právě na tento druh zranění.

Z dosavadního šetření vyplývá, že děti z tábora měly za úkol přinést batoh sušenek, který byl ukryt ve strži v Kněží hoře. Chlapec neměl baterku a spadl do jedné z nevyužívaných štol po těžbě grafitu. Na křik reagovala instruktorka, která rovněž bez baterky chtěla chlapce zachránit, ale spadla do štoly také.

Tragédie před 59 lety

Podobný případ se na Kněží hoře stal před 59 lety. V roce 1944 do jedné z nevyužívaných štol spadl rovněž školák. Ten však utpěl vážná zranění, kterým druhý den podlehl. Těžba v grafitových dolech byla zahájena v roce 1913 a ukončena o děvět let později.

Reklama

Výběr článků

Načítám