Hlavní obsah

Syn olympionika čelí žalobě z trojího znásilnění

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát Krajského soudu v Hradci Králové začal ve čtvrtek projednávat případ dvaatřicetiletého Michala Matouška z Hradce Králové. Obžaloba jej viní z napadení tří žen, dvou znásilnění a dvou loupeží. Je synem bývalého skvělého cyklisty, československého olympionika z Mnichova a Montrealu.

Článek

Ve čtvrtek se Matoušek u hradeckého soudu tichým hlasem bránil žalobě, která mu klade za vinu, že v roce 2004 a 2006 napadl v Hradci Králové tři ženy a na dvou z nich si násilím vynutil pohlavní styk. Pak jim vzal kabelku s penězi a osobními věcmi.

Policie ho dopadla loni koncem září poblíž hradeckého kongresového centra Aldis, krátce po posledním skutku. "Vrátil se pro ztracené sluneční brýle, ale v té době už poškozená nahlásila znásilnění a policie na místě činu zajišťovala stopy," řekl státní zástupce Milan Šimek. Matouškova verze je ale jiná. Tvrdil, že jeho pětadvacetiletá známá jej sama k souloži přemlouvala.

Sexu se prý bránil

"Bránil jsem se, ujel jsem před tím na kole asi 70 kilometrů a neměl jsem na sex ani pomyšlení, ale ona nakonec dosáhla svého. Pak jsem doma zjistil, že mi chybí brýle, a tak jsem se tam vrátil. Našel jsem je a jakmile jsem vylezl z křoví, měl jsem na rukou pouta," vypověděl. Skutek z roku 2004 popřel, když tvrdil, že sex byl dobrovolný a nepřiznal ani pokus o znásilnění z poloviny loňského září.

Šimek je ale o Matouškově vině přesvědčen. "První skutek byl dokázán pomocí analýzy DNA a ve druhém případě poškozená žena poznala pachatele při rekognici. U nejstaršího činu registrujeme nejzávažnější následek, napadená žena trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dodnes se jí vybavují stresující zážitky a má problémy se spánkem," řekl žalobce. Pokud bude Matoušek uznán vinným, hrozí mu až dvanáctiletý trest. Soudci by měli vynést verdikt 8. června.

Michal Matoušek byl po otci velmi talentovaný cyklista, jak Právu potvrdil jeho tehdejší trenér v brněnské Dukle Michal Klasa. Těžký úraz hlavy, který Matoušek utrpěl při tréninku ve svých asi patnácti letech, jeho sportovní kariéru poznamenal, ale ještě v roce 1993 se stal juniorským vicemistrem ČR v časovce jednotlivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám