Hlavní obsah

Svědek v kauze Kajínek by měl promluvit, vyzval John

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Radek John (VV) ve čtvrtek veřejně vyzval údajného bývalého policistu, jehož svědectví by mohlo být stěžejní v kauze doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka, aby sám požádal o zbavení mlčenlivosti. John mu prý okamžitě vyhoví, nicméně jeho náhlé přiznání mu nepřipadá příliš důvěryhodné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

O existenci možného nového svědka Právo informovalo už před několika dny s tím, že Inspekce policie už od března prověřuje, zda je pravdivé jeho tvrzení, že Kajínek nevraždil. [celá zpráva]

Nyní týdeník Reflex na webu zveřejnil zhruba hodinový záznam dvou loňských telefonních hovorů mezi tímto anonymním volajícím a jedním příznivcem Kajínka.

Muž se změněným hlasem se na záznamu představil jako bývalý příslušník útvaru, který měl na starosti pořizování odposlechů telefonních hovorů a jejich přepisů. Podle něj vraždy z roku 1993 má na svědomí někdo z policie.

Odposlouchával prý totiž v té době kvůli jiné trestné činnosti podnikatele Antonína Vlasáka, tedy člověka, který byl podezřelý z objednání vraždy podnikatele Štefana Jandy a jeho osobního strážce Juliana Pokoše a Kajínkovo jméno prý ani jednou nepadlo.

„Jsem přesvědčený, že to byl někdo z těch policajtů, kdo vraždil,“ řekl na nahrávce tento muž. Veřejně se přihlásit ale odmítl.

Během hovoru tvrdí, že v případu figuruje půlka plzeňské krajské policejní správy. „V té době prakticky nemohlo dojít k tomu, že by odsoudili policajta. To bylo prostě nemyslitelné,“ podotkl. Do podrobností ale zacházet nechtěl, prý proto, že není zbavený mlčenlivosti. Navíc se prý bojí o svou rodinu, ostatně tak vysvětloval i to, proč se ozval až po 16 letech.

Záznamy se po šesti letech skartují

Podle důvěryhodného zdroje Práva inspekci se již podařilo volajícího muže najít. U výslechu však informace, které podal v telefonu, zatím nepotvrdil.

„Když mě požádá o zbavení mlčenlivosti, já to okamžitě udělám. Proto ho vyzývám, ať to udělá co nejrychleji. To, že zatím nepožádal o zbavení mlčenlivosti, je divný signál a já ho opravdu vyzývám, ať to hned udělá,“ řekl ve čtvrtek Právu ministr.

Kajínkova advokátka Klára Slámová připustila, že s tímto bývalým příslušníkem Útvaru zvláštních činností v zimě telefonicky hovořila a že jí potvrdil a dokonce rozšířil informace, které zazněly v záznamu jeho hovorů. Na domluvenou osobní schůzku už ale nedorazil a od té doby ji nekontaktoval.

„Ten člověk se měl bohužel ozvat do šesti let od té vraždy, protože po těch šesti letech se všechny materiály (odposlechy) skartují,“ upozornil ale ministr.

Doplnil, že inspekce věc nadále šetří a hledá i ostatní policisty, kteří zmíněné odposlechy Vlasáka měli pořídit. Nicméně vůči samotnému volajícímu byl John velmi odměřený až skeptický.

„Člověk, kterého takzvaně hryže svědomí šestnáct let, to pro mě není moc důvěryhodná osoba. Člověk, který to neřekl v době, kdy byly k dispozici záznamy těch odposlechů, pro mě není důvěryhodný a jestli to chce napravit, ať honem požádá o to zbavení mlčenlivosti,“ zopakoval John.

Odposlechy nasadili až po vraždě

Jak se Právu ale podařilo zjistit, některá tvrzení expolicisty nesedí. Na Vlasáka byl totiž nasazený odposlech až po vraždě Jandy a Pokoše, a to právě kvůli podezření, že je tento podnikatel možným objednavatelem zločinu.

„Kdyby byl Vlasák už odposloucháván dříve kvůli jiné trestné činnosti, jistě by nám to patřičný útvar (zvláštních činností), který odposlechy prováděl, avizoval. To se ale nestalo,“ poznamenal včera zdroj ze státního zastupitelství, které tehdy vyšetřování vraždy dozorovalo.

Advokátka Slámová si myslí, že po medializaci celé věci dotyčný bývalý policista ani jeho někdejší kolegové o případu už zřejmě vypovídat nebudou.

„Obávám se, že když je to teď bez jeho souhlasu zveřejňováno, už nikdo nebude chtít mluvit. Jestli dosud ještě existoval nějaký důkaz, například nějaké odposlechy, tak po tomhle se obávám, že už je pryč,“ míní advokátka.

Zveřejnění hovorů expolicisty se kromě ní nelíbí prý ani samotnému Kajínkovi.

„Ta informace neměla být zveřejněna dříve, než budou závěry inspekce, o tom jsem osobně přesvědčen. Je to tak, že někteří lidé své osobní ambice vydávají za argumenty, že pomáhají druhým, pravdě a spravedlnosti, ale dělají si reklamu,“ přečetla Právu Slámová Kajínkovo vyjádření.

Její klient prý vůbec nevěděl, že se záznam hovorů údajného expolicisty dostane do novin.

„Je tím šokován a nesouhlasí s tím. Ohrozilo to celé vyšetřování i toho samotného bývalého policistu,“ tvrdila Slámová.

S Kajínkem prý počkají na závěry vyšetřování policejní inspekce a poté zváží, zda a kdy podají nový návrh na obnovu procesu. Slámová už dříve připustila, že má ještě další důkaz, který by mohl odsouzenému pomoci. Včera o něm ale odmítla hovořit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám