Hlavní obsah

Kajínkův případ znovu otevřen, z odposlechů má vyplývat, že nevraždil

Právo, Jakub Troníček

Úřady opět otevřely kauzu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. Inspekce policie totiž podle zjištění Práva znovu už několik měsíců prověřuje, zda za dvojnásobnou vraždou z roku 1993 ve skutečnosti nestáli policisté. Právě to totiž údajně vyplývá z odposlechů, které v den vraždy pořídili detektivové.

Článek

Podle trestního oznámení, které má Právo k dispozici, to měl vypovědět jeden z nich s tím, že odposloucháván byl kvůli jinému případu podnikatel Antonín Vlasák, který si údajně vraždu objednal. O Kajínkovi přitom v telefonátech podle výpovědi policisty nepadlo ani slovo, naopak z nich prý vyplynulo, že vraždili policisté.

„V současné době je tato věc v šetření, až do jeho ukončení nebudeme sdělovat žádné další podrobnosti,“ řekla k tomu Právu mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.

Trestní oznámení podal v březnu letošního roku rakouský podnikatel českého původu Phillip Janýr, který se v minulosti angažoval např. ve prospěch Rostislava Roztočila, odsouzeného na 13 let za vraždu egyptského studenta z roku 1975. Janýr se podle svých slov zajímá o případy lidí nespravedlivě odsouzených českou justicí, sám čelí stíhání.

Bývalý policista se podle něj s novým svědectvím ozval jednomu z veřejných podporovatelů Kajínka.

„On a jeho čtyři kolegové odposlouchávali Antonína Vlasáka a další lidi v den vraždy a slyšel, kdo, jak a co. Kajínek v tom nehrál žádnou roli,“ uvedl Janýr.

Usiluje o obnovu procesu

Kajínkova advokátka Klára Slámová se ve středu k novému svědectví ve prospěch svého klienta, který už několik let marně usiluje o obnovení svého procesu, nechtěla vyjadřovat. „Musíme počkat, až to vyšetří inspekce, do té doby to nebudeme komentovat,“ uvedla Slámová.

Podezřením, že ve skutečnosti nevraždil Kajínek, nýbrž policisté, se inspekce zabývala již několikrát. Naposled takové podezření vyvrátila v roce 2004.

Své řekne i John, případem se zabýval jako reportér

K okolnostem provázejícím Kajínkovu kauzu se nedávno vyjádřil i nový šéf resortu vnitra Radek John. Připustil, že jako ministr sice nemá právo do případů přímo zasahovat, přesto se bude snažit říct, jak to s Kajínkem bylo. John se Kajínkovým případem zabýval dlouhodobě coby reportér pořadu Na vlastní oči na TV Nova.

„Já vím jeden konkrétní posun, který by s tím mohl pohnout, a ten si pro sebe nenechám,“ prohlásil k tomu John. Zda měl na mysli právě nové svědectví bývalého policisty, ale nepřiblížil.

Nesrovnalosti a rozporuplné výpovědi

Na doživotí byl Kajínek odsouzen v roce 1998 za to, že v roce 1993 zavraždil na objednávku majitele několika fitness klubů Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Pokošův bratr Vojtěch coby druhý bodyguard jako jediný střelbu přežil a později proti Kajínkovi vypovídal.

Ten svou vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. V případu se objevila řada nesrovnalostí, později i nové svědecké výpovědi, soud však obnovení procesu nepovolil.

Obhajoba nový proces prosazovala mimo jiné na základě výpovědi Františka Schreyera, jemuž se prý svěřil korunní svědek Vojtěch Pokoš, že v Plzni nestřílel Kajínek, ale policisté Jan Mikeš a Jaroslav Kronďák. Schreyer je však recidivista, soud mu proto nevěřil a nepřesvědčily jej ani další informace. Při procesu o obnově řízení odmítl Pokoš vypovídat.

Kajínek se celkem třikrát pokusil o útěk
červenec 1994 - Při vycházce přeskočil zeď vycházkových dvorů věznice v Českých Budějovicích a prchl do města. Justiční stráž i policisté ho krátce nato dostihli na břehu Vltavy.
září 1996 - Přeřezal v noci okenní mříže cely ve valdické věznici. Po 20 minutách byl objeven na střeše jednopatrového přístavku ještě v areálu věznice. Bez odporu se vzdal.
říjen 2000 - Utekl z věznice na Mírově a policii unikal 40 dní. Speciální komando ho nakonec dopadlo v pražském bytě Marie Černé, manželky "orlického vraha" a jednoho z jeho spoluvězňů Ludvíka Černého.

Kauza Jiří Kajínek

Jiří Kajínek (1961) je pravděpodobně nejznámějším vězněm v Česku. 23. června 1998 byl Krajským soudem v Plzni odsouzen na doživotí za vraždu a další méně závažné trestné činy.

Trestného činu vraždy se dopustil tím, že dne 30. května 1993 zastřelil plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda. Druhý člen ochranky Vojtěch Pokoš přežil jen díky včasnému lékařskému zákroku a stal se korunním svědkem. K tomuto činu se ale Jiří Kajínek nikdy nepřiznal a svoji účast na vraždách kategoricky popřel.

Kajínek proslul opakovanými útěky z vězení. Poprvé se nevrátil do věznice z dvoudenního přerušení trestu v lednu 1993 a o čtyři měsíce později spáchal vraždy, kvůli nimž byl odsouzen. Podruhé utekl z vazební věznice v Českých Budějovicích v červenci 1994, ale ještě týž den byl chycen. V září 1996 se pokusil o útěk z valdické věznice, ale za dvacet minut byl dopaden.

Poslední útěk, z věznice Mírov, zrealizoval 29. října 2000 a trval přes měsíc, když byl 8. prosince za pomoci URNA zadržen v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, jenž si též odpykává trest na Mírově.

U části veřejnosti převládá názor, že Kajínek je nevinný a že se stal obětí komplotu.

Reklama

Související články

Kajínkovi nepomohla ani ministrova stížnost

Stížnost ve prospěch doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, kterou podal v loňském roce tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec, zamítl...

Výběr článků

Načítám