Hlavní obsah

Svědek tragédie z D1: Policie měla dost času na to, zastavit dálnici

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

K tragédii, při níž v pondělí v noci zahynuli na dálnici D1 u Brna tři lidé poté, co řidič s rakouskou značkou vjel do protisměru a po několika kilometrech jízdy se srazil s dalším autem, nemuselo vůbec dojít, pokud by policisté zareagovali trochu rychleji. Tvrdí to alespoň jeden ze svědků, kteří auto v protisměru potkali. Podle jihomoravské policejní mluvčí Petry Vedrové nyní celý děj zkoumají kriminalisté.

Svědek natočil nebezpečnou jízdu RakušanaVideo: TV Nova

 
Článek

„Jel jsem včera (v pondělí – pozn. red.) večer z Brna a za exitem v Bohunicích jsem uviděl auto v protisměru za svodidly, které jelo mým směrem. Okamžitě jsem na něj začal troubit, aby si uvědomil, co se děje. Jel celkem pomalu, tak 60–70 kilometrů za hodinu. Jel v rychlém pruhu, ale téměř nalepený na středová svodidla,“ popsal Právu Petr Drozen setkání s řidičem Renaultu Clio, který o několik minut později narazil do plně obsazeného Opelu Zafira se slovenskou poznávací značkou, ve kterém zabil dva mladé lidi.

Viděl jsem, že jede dál. Za chvíli už jsem slyšel jenom ránu, jak do něčeho narazil.
svědek

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Okamžitě jsem volal i linku 158, a operační mi tam řekl, že přede mnou už volalo asi pět lidí, takže o tom vědí. Ještě několik minut jsem jel souběžně s tím autem a snažil jsem se aspoň problikávat, abych na něj upozornil lidi v protisměru, protože on se o to vůbec nesnažil. Podle mě to byl sebevrah – měl totiž hned několik příležitostí, kdy mohl odbočit na benzínku nebo parkoviště, ale vůbec si toho nevšímal a jel pořád dál,“ řekl Drozen.

Smrtelná nehoda na D1Video: Česká televize ČT24

Policisté prý měli asi deset minut 

„Jestliže v době, kdy jsem volal já, už policisté o tom řidiči věděli a měli dost času na to, aby něco udělali. Neříkám, že měla vzletět helikoptéra nebo něco takového, ale minimálně v Rosicích je policejní služebna. Kdyby odtud poslali auto s majákem na dálnici, aby ho zastavili, nemuselo se tohle vůbec stát. Ten řidič jel opravdu dost pomalu, měli na to aspoň deset minut,“ povzdechl si Drozen.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Srážku dvou aut nepřežili tři lidé

Po několika kilometrech, které jel po boku renaultu, odbočil směrem domů na exitu u Rosic na 182. kilometru. „Ještě jsem zastavil na mostě nad dálnicí, abych viděl, jestli náhodou také nesjel a neotočil se, ale viděl jsem, že jede dál. Za chvíli už jsem slyšel jenom ránu, jak do něčeho narazil,“ dodal Drozen.

Byl to sebevrah?

Řidič tedy podle tohoto svědectví jel deset kilometrů nepříliš rychle v protisměru, než havaroval. „Myslím, že to byl sebevrah. Jinak si to neumím vysvětlit. Této tragédii šlo zabránit, někdo by za to měl nést odpovědnost,“ zakončil Drozen.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Srážku dvou aut nepřežili tři lidé

„Vyšetřování případu si převzala kriminálka, prověřujeme i telefonáty na linku 158, které měly na tohoto řidiče upozorňovat,“ řekla Vedrová.

Tragédie se stala na 181. kilometru. Výsledkem srážky byli tři mrtví lidé. Na místě zahynuli řidič renaultu a spolujezdkyně z opelu, další žena zemřela po převozu do nemocnice. S těžkými zraněními skončili v nemocnici i další tři lidé z opelu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám