Hlavní obsah

Sucho zvyšuje riziko požáru na CzechTeku

Právo, Novinky, Petr Nový, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

V pátek začínající taneční párty CzechTek 2006 nezaměstnává pouze policisty, na kterých leží zajištění pořádku v okolí. Vrásky na čele dělá i hasičům, pro které přišlo letošní setkání příznivců technohudby v nejméně vhodnou dobu. Několik dnů trvající tropické teploty vysušily louky i lesy a setkání několika desítek tisíc mladých tanečníků na poměrně malém prostoru, výrazně zvyšuje riziko vzniku požáru. První účastníci party si již dělají zásoby dřeva.

Článek

O zajištění bezpečnosti účastníků se musí postarat vojenští hasiči, kterým budou vypomáhat profesionálové z Karlovarského kraje. "Dojezdové časy jednotek z Karlových Vary by byly neúnosně dlouhé. Proto jsme se rozhodli vybudovat na místě předsunuté pracoviště, které bude připraveno reagovat téměř okamžitě, bude-li to třeba," řekl Novinkám mluvčí karlovarských hasičů František Petr.

Účastníky párty, kteří již dorazili, však pravděpodobně nebezpečí požáru ve vysušené oblasti netrápí. Někteří z nich si již dokonce začali připravovat zásoby dřeva na táborák.

Hasiči vyslali na místo jednotku

Nedaleko pronajatého prostoru tak vznikla dočasná hasičská základna, disponující technikou i stále sloužícím družstvem. "Nemohli jsme oslabit nasazení hasičů na Karlovarsku. Proto jsme pro tyto účely vytvořili speciální družstvo, které má specifické úkoly na místě. Přijeli jsme ve čtvrtek ráno, od té doby hasiči na místě prověřují příjezdové cesty pro techniku a celkově se seznamují s místem," popsal činnost hasičů na místě Petr.

Případnému zásahu u požáru by musel velet vojenský hasič, neboť se akce koná ve vojenském prostoru. "S vojenskými hasiči aktivně spolupracujeme a jsme připraveni jim poskytnout veškerou součinnost," uvedl Petr.

Po střelbách hořelo minulý týden

Že riziko vzniku požáru není jen tlachání do vzduchu, ukázal i případ z minulého týdne, kdy v tomto vojenském prostoru shořelo na 10 hektarů plochy po cvičných střelbách. Na likvidaci muselo být nasazeno osm jednotek a dva vrtulníky.

CzechTek 2006 se koná na louce, kolem které jsou lesy. Pořadatelé odhadují, že se na akci sjede až 40 tisíc milovníků tohoto tanečního žánru z celého světa. Je všeobecně známo, že při podobných akcích se na zemi ocitne velké množství nedopalků. Riziko však může způsobit i přehřátá hudební aparatura. A těch se na místě očekává asi stovka.

Reklama

Související témata:

Související články

Cizinci mířící na CzechTek u sebe měli drogy

První vážnější problém s cizinci mířícími na letošní CzechTek na Karlovarsko řeší západočeští celníci. Pes vycvičený na vyhledávání drog objevil 2,8 gramu...

Výběr článků

Načítám