Hlavní obsah

Strýc, který znásilnil dvanáctiletou neteř, stráví ve vězení sedm a půl roku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na sedm a půl roku do vězení s ostrahou poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci čtyřiapadesátiletého recidivistu z Kroměřížska za to, že předloni znásilnil svou nezletilou neteř. O rok dřív se o totéž pokusil. Právo o rozsudku informoval mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stejný trest muži letos v červenci uložil Krajský soud ve Zlíně, a to za dvojnásobné znásilnění. Vrchní soud, který projednával odvolání obžalovaného, rozsudek krajského soudu zrušil a vynesl nový, v němž jeden ze skutků překvalifikoval na pokus o znásilnění. Doba, kterou by měl odsouzený strávit za mřížemi, se však nezměnila.

Muž byl už před lety pravomocně odsouzen za osahávání desetileté holčičky. Před třemi lety pak podle obžaloby v zahradní chatce v jedné obci na Kroměřížsku znásilnil svou tehdy dvanáctiletou neteř. Další rok měl stejný skutek na jiném místě zopakovat.

Vrchní soud ve svém rozsudku uznal muže vinným ze znásilnění jen ve druhém případě. „V prvním rozhodl, že se obžalovaný dopustil pokusu zločinu znásilnění,“ uvedl Lichnovský.

Dívce dával alkohol

Délku pobytu ve vězení soud nezměnil proto, že ji považuje za přiměřenou a zákonnou.

„V případě obžalovaného existovalo několik přitěžujících okolností. Jde například o to, že se jedná o již jedenáctkrát soudně trestaného muže, který se navíc již v minulosti dopustil skutku obdobného charakteru a byl za něj odsouzen,“ konstatoval mluvčí. Muži hrozil trest odnětí svobody od pěti do dvanácti let.

Obžalovaný v přípravném řízení i před soudem opakovaně tvrdil, že se ničeho nedopustil a dívku neznásilnil. Ta již dříve řekla, že se strýc před ní obnažoval a uspokojoval už od jejích osmi let. Před krajským soudem to potvrdila i její starší sestra. Podle muže si obě svá svědectví vymyslely. Soudy však nepřesvědčil.

Odsouzen byl i za přečin podání alkoholu dítěti, protože vyšlo najevo, že ho dal poškozené, aby pak následně využil její bezbrannosti. Dnes patnáctiletá dívka, kterou měl znásilnit, se začala sebepoškozovat a skončila na psychiatrii. Žije v dětském domově a má vážné psychické problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám