Hlavní obsah

Strážníka, který postřelil řidiče, uznal soud vinným

Právo, Novinky, Pavel Orholz
JINDŘICHŮV HRADEC

Strážníka Vladana Simandla uznal ve čtvrtek okresní soud v Jindřichově Hradci vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví. Uložil mu tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou 4,5 roku. Simandl loni zranil muže, když vystřílel 15 nábojů na jeho auto.

Článek

Loni v říjnu skončila divoká honička jindřichohradeckých městských strážníků se čtyřiatřicetiletým řidičem střelbou, na jedné z frekventovaných křižovatek. Muž, který řídil pronásledované vozidlo Citroen Xantia, utrpěl střelná zranění.

Událost začala tehdy, když městští strážníci nasadili před bývalým okresním úřadem na kolo automobilu později postřeleného muže botičku.

"Kolem sedmé mu ji na jeho žádost sundali. Zjistili, že řidič je zřejmě podnapilý a nechtěli mu proto dovolit s autem odjet. Muž jim ale slíbil, že řídit bude jeho přítelkyně. Slovo nedodržel, usedl do auta a začal ujíždět. Strážníci se za ním okamžitě pustili," popsal Právu událost zdroj, který je o celém případu detailně informován.

Dodal, že po té začala honička nejen Jindřichovým Hradcem, ale i okolními obcemi, kde prchající řidič ohrožoval jízdou místní obyvatele. Nakonec se citroen a vůz městských strážníků vrátily zpět do Hradce, kde se snažila vozidlo zastavit další hlídka strážníků.

Vypálil celý zásobník

"Z informací, které mám k dispozici vyplývá, že k přímému konfliktu mezi strážníky a mužem v ujíždějícím autě došlo na frekventované křižovatce nedaleko restaurace U Kůrků. Pronásledované vozidlo zdánlivě zastavovalo, ale když se k němu strážníci přiblížili, řidič se znovu rozjel a měl jednoho ze strážníků srazit. Poté došlo ke střelbě," řekl Právu starosta Jindřichova Hradce Karel Matoušek (ODS).

"Kamarád, který bydlí nedaleko, tvrdil, že to bylo jak u Verdunu. Prý padlo patnáct ran. Hlavně že to neodnesl nikdo nezúčastněný. Je to bláznovství, sedat za volant nalitej. Pak to takhle končí," komentoval celou událost jeden z hostů restaurace nedaleko místa střetu.

Nevěřícně pak kroutil hlavou nad tím, že postřelený muž následně ještě ujel přibližně dva kilometry a teprve u křižovatky směrem na Deštnou zkolaboval na následky zranění. Pak byl převezen do nemocnice se dvěma střelnými ranami ve stehně a hrudníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám