Hlavní obsah

Strážníci jdou z kanceláří na chodník, některým se to nelíbí a dávají výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ulicích Prahy by mělo od září přibýt asi 170 strážníků, kteří dosud pracovali na úřednických postech. Bez náhrady bude zrušeno 53 vedoucích pozic, tedy míst s příplatkem za vedení. Podle šéfa městské policie Eduarda Šustra by se tak mělo měsíčně na mzdách ušetřit zhruba půl miliónu korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Propouštění se nechystá. Kolem 55 z 225 dotčených zaměstnanců ale kvůli změně od městské policie odejde samo, předpokládá ředitel. Kolik bude vyplaceno na odstupném, nedokázal říct. Podle něj to ale rozpočet nezatíží.

"Posuzovali jsme všechny činnosti a pozice a v okamžiku, kdy jsme zjistili, že některá může být bez náhrady zrušena a nebude to mít vliv na chod organizace, tak jsme se rozhodli tu činnost, pozici nebo útvar zrušit," uvedl. "Nikdo z nás nezpůsobil, že organizace nabobtnala do takových rozměrů," doplnil. Podle něho existovaly i takové skupiny, kde byl jeden vedoucí a jeden podřízený.

Přechodem na pozice pochůzkářů budou úředníci zařazeni do nižší platové kategorie. Proto podle Šustra někteří z nich odejdou. Vedení s nimi ještě vyjednává. "Ponese to nějaké náklady, ale budou jednorázové, úspora bude generována řadou měsíců a let," řekl. Zrušen bude analytický a pohotovostní útvar.

Ředitele městské policie podpořil pražský primátor Tomáš Hudeček i tři nejsilnější odborové organizace městské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám