Hlavní obsah

Stíháni tři důstojníci protikorupční policie

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vyšetřující žalobce Michal Zachystal stíhá příslušníky protikorupční policie Karla Tichého, Oldřicha Koppa a Milana Dvořáka pro zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Článek

"Stíhání souvisí s podnikatelem Jakubem Konečným, ale nikoli s jeho zmizením v loňském roce nebo podezřením z vraždy Konečného," řekl včera Právu Zachystal. Bližší podrobnosti a okolnosti stíhání odmítl upřesnit.

Jakoukoli souvislost se zmizením či vraždou Konečného vyloučil i ředitel Inspekce ministra vnitra Miroslav Borník. "Šetření jsme zahájili loni 5. prosince. Letos na konci dubna jsme vyšetřujícímu státnímu zástupci navrhli zahájit stíhání pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Tedy nikoli pro podezření z vraždy, únosu a podobně," odpověděl v úterý Právu Borník.

Krejčíř prý o vraždě Konečného něco ví

Zprávy některých médií o údajné odpovědnosti Tichého, Koppa a Dvořáka za zmizení Konečného vylučují i kriminalisté. "Krejčíř uvádí Konečného jako spoluúčastníka údajné půjčky 60 miliónů korun ČSSD, kterou měl převzít Stanislav Gross. Krejčíř pro svá tvrzení nepředložil věrohodné důkazy. Nelze vyloučit, že Krejčíř zavlekl Konečného do svých intrik jen proto, že dobře ví, že Konečný byl zavražděn a mrtvý ze záhrobí lži nevyvrátí," řekl Právu kriminalista seznámený s Krejčířovými trestními případy. Zdůraznil, že proti tvrzením by se Konečný určitě už dávno ozval.

"Vše nasvědčuje tomu, že Konečný byl cíleně zavražděn. Krejčíř o tom něco ví. Možná, že zná i ty, kdo se snažili pomocí poštovních zásilek vyvolat dojem, že Konečný uprchl do zahraničí, kde se skrývá. Doručené zásilky jsou totiž podle expertízy nevěrohodné. Víc nelze s ohledem na vyšetřování upřesnit," uvedl kriminalista.

Ředitel protikorupční policie Miloslav Brych upřesnil, že z obviněných policistů v jeho útvaru již slouží jen Tichý. "Na vlastní žádost z policejní služby letos v březnu odešli Kopp a Dvořák," dodal Brych.

Reklama

Související články

Soudce poslal kriminalistu do vazby

Dva pražští kriminalisté byli v týmu, který má zatýkat a vytlačovat rumunské kapsářské gangy z hlavního města. Své kolegy však podrazili. Podle obvinění...

Výběr článků

Načítám