Hlavní obsah

Stavebním materiálem splatil dluh? Verze exhokejisty a nyní radního se hroutí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahaleny tajemstvím zůstávají okolnosti, za kterých plzeňský radní a bývalý extraligový hokejista Michal Dvořák (hnutí Občané patrioti) získal v roce 2013 stavební materiál na rekonstrukci svého domu ve Starém Plzenci. Ani po opětovném výslechu před soudem totiž nedokázal hodnověrně vysvětlit, jak to bylo s jeho placením.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Michal Dvořák

Článek

Dvořák vystupuje jako svědek v případu Jiřího Bláhy, kterého žalobce viní, že jménem společnosti Team Arena odebíral zboží a neplatil za něj. Šlo i o stavební materiál, který byl použit na opravu Dvořákova domu. Bláha se hájí tím, že nedostal od Dvořáka zaplaceno. Politik tvrdí, že dodaný materiál byl kompenzací za osmdesátitisícový dluh, který u něho měl Bláha mít. Pro své tvrzení ale žádný důkaz doposud nepředložil, Bláha verzi o půjčce rezolutně popírá.

„Když mi Jirka peníze nevracel, začal jsem na něho naléhat, načež mi nabídl, že je schopen levně nakoupit nějaký stavební materiál a dovézt mi ho. Dohodli jsme se, že tím dluh umoříme,“ vysvětloval Dvořák při prvním výslechu u soudu letos v říjnu.

Připustil však, že žádnou smlouvu o půjčce s Bláhou nemá. Tvrdil, že částku vybral z bankomatu a předal Bláhovi. Soud si to ověřil u banky a zjistil, že žádný takový výběr se v předmětném období neuskutečnil.

„To je zvláštní,“ kroutil hlavou Dvořák, když mu v pondělí soudkyně předložila bankovní výpisy a chtěla po něm vysvětlení.

Z očí do očí

Dvořáka si soudkyně znovu předvolala, aby ho ještě konfrontovala s Bláhou. „Jirko, já jsem ti půjčil 80 tisíc korun a ty jsi mi slíbil, že se budeš pohybovat kolem toho baráku a že o to postaráš,“ prohlásil Dvořák tváří v tvář Bláhovi.

Ten mu z očí do očí odpověděl: „Já jsem ti tam dodal jen materiál a za ten jsem od tebe žádné peníze nedostal.“

Dvořák dále uvedl, že oněch osmdesát tisíc předával Bláhovi v hotelu na Zadově. „Na Zadově jsem kdysi dávno byl, tam jsi mi půjčil deset tisíc na auto, které jsem ti splatil. Žádná další půjčka neproběhla,“ reagoval Bláha.

Dvořák do protokolu vypověděl, že se jednalo o rekonstrukci sídla jeho firmy KD služby. Tomu odpovídaly i některé faktury vystavené od dodavatelů. U soudu ale otočil s tím, že nemovitost ve Štěnovické ulici opravoval a financoval výhradně jako fyzická osoba a že s tím firma KD služby nemá nic společného. Nad fakturami od dodavatelů, kde jako objednavatel figuruje firma KD služby, jen krčil rameny.

Dvořák nedokázal ani říci, na kolik jej rekonstrukce domu vyšla.

Pětatřicetiletý Dvořák odehrál v dresu plzeňského klubu jedenáct sezón. Loni na podzim se jako kandidát politického sdružení Občané patrioti dostal po komunálních volbách do zastupitelstva a byl zvolen radním pro sport a podporu podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám