Hlavní obsah

Státní zástupkyni viněnou z krácení daní soud i podruhé osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyni Sylvu Krützner i napodruhé odvolací soud zprostil obžaloby z krácení daní. Toho se měla dopustit nezaplacením daně z prodeje bytu. Podle odvolacího soudu jednání Sylvy Krützner není trestným činem. Žena se hájila tím, že měla za to, že splnila podmínky pro osvobození od daňové povinnosti. Verdikt je pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sylva Krützner u soudu (archivní foto).

Článek

Sylva Krützner podle obžaloby nepodala v roce 2015 přiznání k dani z prodeje nemovitosti v souvislosti s prodejem bytu v pražských Vršovicích, který v roce 2012 koupila za 890 tisíc od městské části a v roce 2014 ho prodala za více než tři miliony korun. Z nich pak podle žalobce vědomě neodvedla daň ve výši více než 360 tisíc.

Sylva Krützner se hájila tím, že se ptala dvou daňových poradců, zda je od daně osvobozena, a oba jí řekli, že ano. Podle obžaloby ale nesplnila podmínku pro osvobození od daně.

Původně byla odsouzena k peněžitému trestu ve výši 346 tisíc korun. Odvolací soud ji následně obžaloby zprostil, na základě podaného dovolání ale Nejvyšší soud (NS) zprošťující verdikt zrušil a věc vrátil k odvolacímu soudu. Podle NS byla naplněna objektivní stránka trestného činu a odvolací soud je názorem NS vázán.

„Zaobírali jsme se tedy tou druhou otázkou, a to je subjektivní stránka. Znovu jsme vyslechli a upřesnili svědeckými výpověďmi a na základě dnešních výpovědí svědků jsme toho názoru, že nemůžeme dojít k jednoznačnému závěru o vině,“ uvedl v odůvodnění předseda odvolacího senátu Tomáš Kubovec.

Soudce podotkl, že oba daňoví poradci, které Sylva Krützner oslovila, jí nezávisle na sobě řekli, že je od daně osvobozena. „Kdyby obžalovaná chtěla zkrátit daň, proč by oslovovala daňové poradce, jestli má povinnost nebo nemá povinnost? Navíc, ta částka nemohla obžalované stát za to, aby riskovala funkci státní zástupkyně,“ uzavřel Kubovec.

Státní zástupkyně měla krátit daň, soud jí vyměřil skoro 350tisícový trest

Krimi

„Ptala se mě, jestli má povinnost platit daně za prodej toho bytu. Zeptal jsem se, zda má trvalý pobyt, zda nebyl v obchodním majetku,“ uvedl v úterý u soudu Miroslav Vohlídal, daňový poradce, který třicet let pracuje pro firmu manžela obžalované. „Na základě jejích odpovědí jsem jí řekl, že byly splněny podmínky a že nemusí daň platit,“ doplnil.

Stejně odpověděla kamarádka Sylvy Krützner ze studií, rovněž daňová poradkyně.

„Byla jsem přesvědčená, že jsem od daně osvobozená. Kdybych bývala byla věděla, že mám daň uhradit, tak bych ji uhradila,“ prohlásila v závěrečné řeči Sylva Krützner.

Státní zástupkyni ale ani tak nepřesvědčila - důkazní stav je podle ní dostatečný. „Je namístě její jednání posoudit jako trestný čin zkrácení daně,“ uvedla státní zástupkyně.

Soudkyně v Kolumbii rozhodovala polonahá v posteli. Už nesoudí

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám