Hlavní obsah

Státní zástupkyně měla krátit daň, soud jí vyměřil skoro 350tisícový trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za krácení daně potrestal ve středu Obvodní soud pro Prahu 5 státní zástupkyni Sylvu Krützner peněžitým trestem ve výši 346 tisíc korun. Podle soudu nesplnila podmínky pro osvobození od daňové povinnosti. Krützner od počátku jakoukoliv vinu odmítá. Verdikt není pravomocný, obžalovaná si na případné odvolání ponechala lhůtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obvodní soud pro Prahu 5 začal 31. května 2021 projednávat případ krácení daní státní zástupkyně Sylvy Krützner.

Článek

Krütznerová podle obžaloby nepodala v roce 2015 přiznání k dani z prodeje nemovitosti v souvislosti s prodejem bytu v pražských Vršovicích, který v roce 2012 koupila za 890 tisíc od městské části a v roce 2014 ho prodala za více než tři miliony korun. Z nich pak podle žalobce Jana Fuchse vědomě neodvedla daň ve více než 360tisícové výši. Podle Fuchse Krütznerová nesplnila podmínku pro osvobození z daně.

„Co se týče viny, tak ta byla mnou během hlavního líčení bezpečně shledána,“ uvedl soudce Martin Fila. „Dospěl jsem k tomu, že nebylo splněno osvobození od daně. Zákon hovoří jasně o bydlišti, nikoliv o trvalém pobytu, a v tomto ohledu bylo nutné prokazovat, zda jste měla bydliště v té bytové jednotce 24 měsíců před oním prodejem, a dospěl jsem k tomu, že to splněno nebylo. Mám za to, že jste tam nebydlela, “ dodal soudce.

Státní zástupkyně u soudu popřela více než třísettisícový daňový únik

Krimi

Ve vršovickém bytě Krütznerová mezi roky 2008 a 2014 podle svých slov přebývala na střídačku, měla tam ale bydliště i trvalý pobyt. V bytě bydlelo několik žen, podle Krütznerové neměly spolu podepsanou nájemní smlouvu a pouze přispívaly poplatky na chod domácnosti. Některé z nich ale u soudu prohlásily, že bydlení u Krütznerové našly na základě inzerátu na internetu a s obžalovanou podepsanou nájemní smlouvu měly.

Žalobkyně bez funkce kvůli koupi bytu

Krimi

„Svědkyně uvedly, že v bytě nepobývala, neměla vyčleněnou místnost, neměla tam osobní věci,“ připomněl Fuchs v závěrečné řeči. Krütznerová to komentovala tak, že jde ze stran svědkyň o účelové tvrzení s cílem poškodit její osobu. To však soud odmítl jako absurdní.

„Pokud bych měla jen malou pochybnost o tom, že mám daň zaplatit, zaplatila bych to,“ uvedla v závěrečné řeči Krütznerová.

Za krácení daně ženě hrozí až tři roky vězení. Soud jí původně trestním příkazem uložil peněžitý trest ve výši žalované škody, Krütznerová ale proti tomu podala odpor, a soud tak musel nařídit hlavní líčení.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ženu loni postavila kvůli kauze dočasně mimo funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám