Hlavní obsah

Státní zastupitelství podalo obžalobu na podnikatele Kočku kvůli krácení daní

Praha

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na 26 lidí a čtyři firmy kvůli krácení daní. V kauze, kterou policisté vyšetřovali podle názvem Úklid, je podle dřívějších informací médií stíhán i pražský podnikatel Jan Kočka. Deseti z obviněných hrozí v případě odsouzení kvůli vysoké škodě až desetileté vězení. Policie dříve uvedla, že skupina poškodila stát o zhruba 150 milionů korun.

Zadržení trojice podezřelých z loupeže a vydíráníVideo: Policie ČR

 
Článek

Skupina podle policie v letech 2013 až 2018 založila více než 20 obchodních společností, část z nich ale nevykonávala žádnou reálnou činnost. Obvinění údajně fakturovali různé neexistující služby, například úklidové.

"Tímto způsobem si společnosti měly neoprávněně zvyšovat náklady, které obvinění měli zahrnout do daňových přiznání, čímž měla být soustavně krácena daň z přidané hodnoty a daň z příjmů právnických osob. Rovněž mělo docházet k legalizování výnosů z trestné činnosti," uvedl v únoru mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Kauza Kočka: Zadržení donutili podnikatele, aby přepsal firmu, tvrdí policie

Krimi

Česká televize (ČT) dříve informovala také o tom, že jednou z obviněných společností je Kočkova úklidová firma Prostor. "Jan Kočka jako statutární zástupce společnosti Prostor v úmyslu zkrátit daň nechal zaúčtovat faktury za fiktivní služby ve výši 406 milionů korun," píše se podle ČT v policejním usnesení o zajištění nemovitosti z roku 2018. Kočka v televizi jakoukoli vinu odmítl.

Krácení daní za 144 milionů, obviněný má být i podnikatel Kočka

Krimi

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, soud ho poslal na 12,5 roku do vězení.

Kočka spolu se dvěma dalšími muži čelí také obvinění z vydírání. Trojice podle policie napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy.

Foto: Novinky

Zadržení Jana Kočky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám