Hlavní obsah

Státní zástupci obžalovali dva Čechy kvůli bojům na Ukrajině

Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) obžalovalo dva české občany kvůli účasti v bojích na Ukrajině na straně ruských separatistů. Obžalovaní bojovali podle žalobců v řadách jednotek separatistů na východě Ukrajiny v letech 2015 až 2019 a 2016 až 2020. Na jednoho z nich podalo VSZ obžalobu u Městského soudu v Praze loni 15. prosince a na druhého 30. prosince.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jejich jednání je kvalifikováno jako zločin účasti na teroristické skupině a zločin teroristického útoku spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny,” uvedl státní zástupce Marek Bodlák. Hrozí jim až výjimečný trest.

V Česku již dříve padli za boje v řadách ukrajinských separatistů vysoké tresty. V úterý pražský městský soud uložil za teroristický útok a účast v teroristické skupině Martinu Sukupovi trest 21 let vězení. Sukup, stíhaný jako uprchlý, se podle soudu aktivně zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám. Například se i chlubil medailemi, které získal za „bojové zásluhy a osvobození Donbasu”. Rozsudek zatím není pravomocný.

Bývalý český voják dostal 21 let za terorismus na Ukrajině

Krimi

Kvůli zapojení do bojů na Ukrajině byl loni odsouzen ke 20 letům vězení Jiří Urbánek, stejný trest dostal Martin Kantor a v červenci Vrchní soud v Praze zpřísnil na 21 let vězení trest Alexeji Fadějevovi.

V minulosti byl kvůli tomu obžalován z terorismu také třeba bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho však nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách jen podmíněným trestem. Příští týden bude Vrchní soud v Praze řešit případ Lukáše Nováčka, kterého plzeňský krajský soud v září nepravomocně odsoudil za teroristický útok a za účast v organizované zločinecké skupině ke 20 letům ve vězení.

Soud zmírnil českému vojákovi podmínku za účast v konfliktu na Ukrajině

Krimi

Proruští separatisté vyhlásili v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny samozvané státy –⁠ Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí. Ozbrojený konflikt si od té doby vyžádal tisíce mrtvých. Ukrajina a Západ obviňují z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám